Početna Gradske teme Nagrade najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu

Nagrade najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu

0

Najboljim studentima Univerziteta u Novom Sadu za studijsku 2020/2021. svečano su uručene nagrade u kategorijama najbolji student Univerziteta, student generacije u pojedinim nastavno-naučnim oblastima i priznanja za vrhunske rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima.

Prema rečima rektora, prof. dr Dejana Medića, dan kad se dodeljuju ove nagrade je praznik za Univerzitet.

– Ove nedelje smo nagradili naše najbolje mlade istraživače “Đinđićevom nagradom”, a danas nagrađujemo za uspeh u školovanju najbolje studente koji imaju prosečnu ocenu 10. Podelili smo ih po naučnim oblastima. Time su pokazali jednu veliku privrženost i kvalitetu obrazovanja i njih samih. Time su i sebe promovisali, a nama su sada, to je pre bila nada a sada smo sigurni, da imamo decu na koju možemo da se uzdamo da će oni sigurno probati da unaprede ono što smo mi radili, rekao je rektor Medić.

Nikola Goleš sa Prirodno-matematičkog fakulteta dobitnik je nagrade za studenta generacije iz oblasti prirodno-matematičkih nauka.

– Posebna mi je čast što sam danas ovde, ali najviše zbog toga što to smatram kao jedno veliko priznanje od strane ljudi koji su me odgojili u nekom naučnom smislu i prema tome kako sam ja pristupio studijama i prema mom načinu rada, razmišljanja i ljubavi prema onome što sam ovde studirao. Trenutno sam u Beogradu na master studijama. Tamo sam prvenstveno zbog prilika da se uključim u straživački rad na institutu i moj cilj dugoročni jeste da svojim naučnim doprinosom unesem neki boljitak u razvijanju nuklearne fuzije za koju smatram da će jednog dana biti značajan izvor energije, rekao je Goleš.

Laureat nagrade za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu je Trivko Kukolj, koji je na master studijama u Izraelu.

Njegova majka kaže da je primljen na pet prestižnih svetskih univerziteta.

– Trivko je završio osnovne četvorogodišnje studije za tri godine sa prosekom 10. Prijavio se na pet univerziteta i instituta: Cambridgea, Oksford, u Leidenu, Utrećtu u Holandiji i Weizmannu u Izraelu i na svih pet je i primljen, ali uslovi koje je dobio u Izraelu su bili najbolji. Sada je tamo naredne dve godine koliko traju master studije, zatim slede doktorske studije. Prošle godine kada je dobio Pupinovu nagradu Matice srpske rekao je, a meni je to ostalo urezano u sećanju, da je privilegija baviti se fizikom. Meni je jako drago što on to voli i što je to njegov izbor i ljubav u isto vreme tako da se nadam da će to ići svojim tokom, rekla je majka Trivka Kukolja, Mira.

Finansijski pokrovitelj nagrade Najbolji student Univerziteta je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, dok je Univerzitet pokrovitelj nagrada Student generacije.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia