Početna Gradske teme Najava “policijskog časa” u Novom Sadu izazvala revolt dece i roditelja

Najava “policijskog časa” u Novom Sadu izazvala revolt dece i roditelja

Novosadsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je zabranu kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima, što roditelji i stručnjaci smatraju preteranom merom.

Ideja je da mlađi od 16 godina ne smeju da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe, koja za njih odgovara nakon 22 sata zimi, odnosno iza ponoći leti. Predlaže se i apsolutna zabrana ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata.

Cilj ovog „policijskog časa“ je suzbijanje vršnjačkog nasilja i narkomanije kod dece. Vladimir Jelić predsednik Koordinacionog tela, kaže da je ova mera već zastupljena u pojedinim evropskim državama, gde je dala dugoročne rezultate. Sa druge strane roditelji i stručnjaci nisu oduševljeni inicijativom, smatraju da ograničava slobode, a moguće je kako će biti i kontraproduktivna.

– Zahvaljujući nizu mera, među kojima je i ova, Island je procenat mladih koji aktivno koriste alkohol i psihoaktivne supstance za 20 godina sveo sa 44 na svega 5 odsto. Narednih dana ću imati sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, posle kog ćemo imati jasniji stav grada po ovim pitanjima. Očekujem da će ove mere biti početak sistemske borbe protiv narkomanije ne samo u Novom Sadu, nego i u celoj Srbiji – izjavio je Jelić.

Novosađanin Milan Nešić, roditelj dva maloletnika, kaže da je sa 16 godina išao auto-stopom do Rijeke, iako se ta vremena danas pamte kao bezbrižna, ne veruje da je situacija postala toliko loša da njegov sin, danas u istim godinama, ne sme noću ni da kroči sam van kuće posle 22 sata.

– Ako ta inicijativa prođe, samo će se velikom broju normalnih ljudi zakomplikovati život. Velika većina naše dece je dobra i savesna. Kako ja sada da idem po sina u bioskop, ako film traje do 22.30 ili na treninge koji isto znaju da završe nakon 22 sata. Onaj ko pravi problem svakako mora biti kažnjen, a onom ko je dobar ne treba ograničavati slobode. Kao pravnik, tvrdim da bi to bilo i direktno kršenje našeg Ustava, tako da ne verujem da će inicijativa proći – izjavio je Nešić.

Psihijatar Nebojša Baračkov smatra da će ova mera privremeno možda „držati vodu“, ali će biti ukinuta posle izvesnog vremena i sve će biti vraćeno na staro. Dodaje da je uvek bolje davati na zdravstvenu prevenciju, nego na policiju.

– To možda ima smisla samo privremeno ako treba da se spreči neki talas nasilja, obračunavanje među kvartovima ili školama koje traju određeni period, pa se uvede ovakva mera, ali kao prateća, dok se intenzivno radi sa decom, školama i roditeljima. Ali kod nas je ovakvo stanje godinama. Ovakve metode u borbi protiv suzbijanja zloupotrebe droga među maloletnicima uvek su pomoćne, samo kod nas će izgleda biti glavne – izjavio je Baračkov.

Nije mu jasno ni kako će se odluka sprovoditi, ali ako policija bude privodila maloletnike, samo će one problematične, mamiti da se igraju žmurke sa njima, dok sa poslušnima kao i do sada neće biti problema.

Aleksandar Šibul psiholog i porodični psihoterapet smatra da je ova inicijativa utopija. Kako dodaje, već imamo zakone koji zabranjuju maloletnicima da posećuju noćne klubove, a svako veče u njima se mogu sresti deca od 13 godina, pa se time niko ne bavi.

– Ne razumem taj momenat zabrane samostalnog kretanja. Tu se krše ljudska prava koja i maloletnici uživaju, a sa druge strane, zalazi se u neke porodične odnose deteta i roditelja. Sa 16 godina ja sam svirao džez, nekad u klubu i posle 22 sata. Ne verujem da će ovo opšte pravilo doprineti nečemu, sem da će se kršiti. Onaj ko hoće da bude napolju, biće, pogotovo ako nema kontrolu porodice. Sa druge strane, mnoga deca imaju obaveze i posle 22 sata – izjavio je Šibul.

Sa druge strane, novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole u Novom Sadu podržao je predlog koordinacionog tela za borbu protiv nasilja da se u gradu uvede takozvani Islandski model, kao i da se uvede zabrana boravka van kuće bez pratnje.

Roditelji su naveli da daju podršku merama za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po tzv. Islandskom modelu, koje je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. Roditelji apeluju na Grad Novi Sad da predložene mere usvoji i detaljno razradi, pri čemu bi, kažu, posebno trebalo voditi računa da se deci prvo ponudi alternativa.

“To podrazumeva da obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenika svih uzrasta, obavezno takmičenje u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju edukacije za sve roditelje o problemu narkomanije i alkoholizma. Takođe, da Grad Novi Sad obezbedi deci kolektivni obilazak muzeja, ustanova kulture, kao i pozorišnih predstava”, navode u opštinskom Savetu roditelja.

Podsetimo, zabrana podrazumeva da deca mlađa od 16 godina ne mogu da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe posle ponoći leti i posle 22 časa tokom zime. Takođe, Savet roditelja se slaže da maloletnicima treba zabraniti i ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa.

Inače, konstitutivna sednica Opštinskog saveta roditelja osnovnih i srednjih škola za ovu godinu održana je u sredu, 10. oktobra. Za predsednicu Saveta jednoglasno je izabrana Jelena Desnica, a za zamenicu predsednice Dragana Ćorić.

Izvor: Blic/021.rs
Foto: Pixabay