Početna Gradske teme Najavljena skora odluka o sudbini JKP “Stan”

Najavljena skora odluka o sudbini JKP “Stan”

0

Gradska vlast će uskoro doneti stratešku odluku hoće li JKP “Stan” biti reorganizovan ili će se raspisati novi konkurs za javno-privatno partnerstvo.

Tim povodom je u Gradskoj kući održana konferencija za medije, ali bez konkretnog odgovora na novinarska pitanja o daljoj sudbini ovog gradskog preduzeća.

Rečeno je samo da će se razmatrati već pomenute opcije – ponovno raspisivanje konkursa za javno-privatno partnerstvo ili reorganizacija. Navedeno je i da stečaj JKP “Stan”, čiji je predstečajni postupak pokrenut još 2015. godine, nije prihvatljiv i da se neće dozvoliti da se preduzeće ugasi.

Pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović je rekla da Grad neće izigrati poverioce, jer se stečajem gube radna mesta pa zaposleni ne bi mogli da naplate svoja potraživanja, a i ostali poverioci bi ostali bez svog dela.

Članica Veća zadužena za urbanizam Mira Radenović je navela da je posebna briga posvećena sudbini dvestotinak radnika koji su ostali u preduzeću i da je cilj da “Stan” opstane i nastavi sa otplatom dugova, koji su smanjeni za protekle skoro tri godine koliko traje postupak izbora javno-privatnog partnera.

Prema rečima direktora preduzeća Ivana Radojičića, firma će raditi na tome da ostane likvidna i plate su sada redovnije, a on očekuje da se vrate na tržište i nada se da će Grad doneti rešenje koje je u interesu svih.

Povodom odluke o maksimalnom broju zaposlenih u gradskoj administraciji, koja je doneta još pre nekoliko meseci i po kojoj su sa spiska obrisani skoro svi radnici JKP “Stan”, predsednik sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Zoran Radosavljević je rekao da su radnici i dalje u preduzeću i da se ne mogu tek tako gumicom obrisati. On očekuje da lokalna vlast ipak pronađe rešenje za opstanak “Stana”, dodajući da Grad ima mogućnost da ovom preduzeću dodeli određene poslove održavanja.

Podsetimo, ugovor sa litvanskom kompanijom “Busto Valda” o javno-privatnom partnerstvu raskinut je pre nekoliko dana pošto Litvanci nisu uplatili 164 miliona dinara. Taj novac je trebalo da posluži za osnivanje novog preduzeća i isplatu dugovanja radnicima.

Zbog ovog neuspelog posla, kojem se od samog početka i protivila, novosadska opozicija je zatražila smenu gradonačelnika Miloša Vučevića i ostalih odgovornih za neuspelo pronalaženje rešenja za sudbinu “Stana”.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs