Početna Gradske teme Najezda zmija u Novom Sadu, nema razloga za paniku

Najezda zmija u Novom Sadu, nema razloga za paniku

0

zmijaTokom protekle nedelje u Novom Sadu građani su se u više navrata na različitim lokacijama u gradu susreli sa zmijama, a stručanjaci ističu da nema razloga za strah, jer su bezopasne.Najpre se pojavila vest o zmiji na Novom naselju, a potom su pronađene i u Petrovaradinu. Ovi gmizavci u Novom Sadu nisu retkost, jer je grad nikao upravo na prostoru koji je nekada bio bogat zmijskim vrstama. Koliko su one odomaćene govori slučaj Sandre Maričić u čiji je salon usred bela dana nedavno zalutala zmija dužine skoro dva metra.

“Sve se dogodilo dok sam radila. Pošto mi je deo izloga bio razbijen, ona je ušla kroz taj otvor i skupila se u ćošku. Zaista je bila lepa, koža joj se presijavala, ali me je istovremeno bio strah. Nisam bila sigurna šta bi trebalo da radim, ali sam je na kraju nekako izgurala napolje, i sve to vreme je šištala. Stvarno je bilo strašno. Onda se popela na prozor, pa je došao komšija koji ju skinuo i pustio u prirodu”, priča naša sugrađanka.Kako su nam rekli u pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode reč je o vrsti belouške, ribarici, koja nije otrovna, te je bezopasna.

Upravo prirodna vegetacija ili područje sa vodom predstavlja najpogodnije stanište za zmije. Prema rečima pomoćnika direktora pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode Slobodana Puzovića, osećaj da ima puno zmija u gradu dodatno pojačava letnji period.

“Upravo sada su one najaktivnije, pogotovo nakon obilnih padavina i kiša. Novi Sad je izgrađen na staništima zmija, ali ne otrovnih, nego vodarica i belouški. One ne dolaze sa strane, ali mogu biti donete od strane čoveka čoveka. Ono što odlučuje da li će se češće pojavljivati u gradu, jeste da li će krenuti ka njemu u potrazi za hranom”, priča Puzović.

Naš sagovornik ističe da zmije ne treba hvatati rukama, nego im treba omogućiti povratak u svoje prirodno stanište.

“Iako ovde pričamo o bezopasnim zmijama, njihovo hvatanje bi trebalo da se prepusti stručnjacima. Bitno je istaći da je većina zmija strogo zaštićena u Srbiji, i da bi, ukoliko bi je neko ubio ili povredio bio kažnjen po zakonu. Takođe, one su nam veoma značajne, jer održavaju ekološku ravnotežu i hrane se miševima, pacovima, žabama”, zaključuje naš sagovornik.

Kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara. U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima.

Građanima se savetuje da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode ili “Zoohigijenu” na broj 021/ 640-32-20.
Autor: 021