Početna Kultura Pokrajina: Sporni megalomanski projekti u kulturi, potrebno spuštanje na prosek

Pokrajina: Sporni megalomanski projekti u kulturi, potrebno spuštanje na prosek

0

Djeric_Milosevic_StatkicPokrajinski sekretarijat za kulturu ubuduće će prepoznavati šta spada pod umetnost, a šta je potkultura i strogo će se voditi računa šta se finansira, izjavili su predstavnici pokrajinske vlasti danas u Srpskom narodnom pozorištu.Sekretar za kulturu Miroslav Štatkić naveo je da je novac najveći problem, jer su se, kako je rekao, iz budžeta trošile velike sume na honorarne angažmane i projekte sa posebnim zahtevima.

“Honorari su enormni, kao i dodatni troškovi koji su pokrivani – stan, hotel, hrana. To su bili honorari kao da smo u sred zapadnog Berlina. Za naše uslove to su katastrofalni troškovi i jednostavno ne možete izdržati”, rekao je Štatkić.

Rešenje je, prema njegovim rečima, postavljanje standarda za projekte i “spuštanje preteranih želja i nemogućih varijanti na prosek koji priliči ekonomskoj situaciji u zemlji”.

“Megalomanski projekti, ja ih tako zovem, koji dobijaju sredstva iz budžeta kada potpišu ugovor o koprodukciji, sporni su jer se koriste sredstva iz tekuće budžetske rezerve kao da je to prioritet, a zapostavljaju se materijalne stvari”, naveo je sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević.

Novi upravnik SNP-a Zoran Đerić rekao je da će Srpsko narodno pozorište zajedno sa osnivačem, Pokrajinskom vladom, rešavati pitanja koja se tiču funkcionisanja te institucije.
Autor: 021