Početna Gradske teme “Najlepša bašta Novog Sada“: Aleksandra Tasić – Mirisi, zvuci, plodovi, čist vazduh...

“Najlepša bašta Novog Sada“: Aleksandra Tasić – Mirisi, zvuci, plodovi, čist vazduh i zelenilo bašte su odmor za oči i dušu

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo baštu ovogodišnje učesnice – Aleksandre Tasić, čiji se vrt nalazi u podnožju Fruške gore, na Fruškogorskom putu, u Sremskoj Kamenici. Kako Aleksandra kaže, bašta se nalazi na takvoj poziciji da je tokom celog jutra obasjana istočnim jutarnjim suncem i gleda na listopadnu šumu Fruške gore. Takođe, odavde se pruža pogled i ka zelenim brdima Čardaka i ka Novom Sadu, što dodatno ulepšava čitav ambijent.

– Najveći ukras i ponos ove bašte su tri četinara stara 50 godina – listopadni ariš, zimzeleni kedar i čempres. Za svako doba godine zasađene su biljke i cveće koje dođe i prođe, ali su ovi četinari uvek ponosno tu – kaže Aleksandra i dodaje:

– U proleće se pojave visibake, ljubičice, narcisi, lale, pa đurđevak, jorgovani, božuri, perunike, ljiljani, kao i razno ukrasno i cvetno žbunje. Osim cveća, tu su i voćke, brižljivo zasađene svaka na svoju terasicu, radi lakšeg pristupa. Jabuke, kruške, dunje, višnje, trešnje, breskve, ringlovi, šljive, smokve, sa predivnim cvetom i mirisom u proleće, a zatim i plodovima u rano leto i jesen. Tu su i koštunice, lešnici, orasi i bademi, jer gde je šuma, tu su i veverice – ponosno ističe Aleksandra i ističe:

– Našu baštu krasi i prelep zvuk, odnosno cvrkut ptica koje su stalni gosti – svrake, kreje, senice, golubovi, gugutke, kos, vrapci, detlići i zelene žune. Često se noću nađe i po neki jež – kaže Aleksandra i za kraj naglašava:

– Baštu održavamo sami, sa puno ljubavi i pažnje, jer je to malo za ono što od nje dobijamo za uzvrat. Mirise, zvuke, plodove, čist vazduh i bezgranično zelenilo kao odmor za oči i dušu.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo)

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva