Početna Gradske teme Pre 21 godinu srušen Žeželjev most preko Dunava

Pre 21 godinu srušen Žeželjev most preko Dunava

Žeželjev most nekoliko minuta posle bombardovanja u sred dana – Foto: Darko Dozet

Na današnji dan 1999. godine avijacija NATO srušila je drumsko-železnički “Žeželjev most”, već oštećen tokom tri napada prethodnih dana. Time je Novi Sad ostao i bez poslednjeg od tri mosta na Dunavu. Monumentalni most, životno delo arhitekte Branka Žeželja, pušten je u saobraćaj oktobra 1961.

Na drugu, sremsku stranu grada, nakon toga, Novosađani su preko Dunava prelazili pontonskim mostom, skelom, brodićima i čamcima.

Žeželjev most bio je jedinstven u Evropi, jer je prvi put u gradnji nekog mosta korišćen prenapregnuti beton. Sa svojim prepoznatljivim lukovima bio je delo čuvenog jugoslovenskog arhitekte Branka Žeželja.

Otvoren je 1961. godine i dobio je naziv “Most bratstva i jedinstva”, ali taj naziv nikad nije bio zvanično prihvaćen. Uvek je nazivan po imenu svog projektanta Branka Žeželja.

Most je bio deo izuzetno značajnog evropskog železničkog koridora koji povezuje Beograd i Budimpeštu.

Novi Žeželjev most preko Dunava otvoren je 1. septembra 2018. godine za železnički, drumski, biciklistički i pešački saobraćaj.

Koštao je 54 miliona evra, a gradnju su zajednički finansirali EU, Grad Novi Sad i Autonomna pokrajina Vojvodina.

NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine i trajalo je 78 dana. NATO je teško uništio infrastrukturu cele Srbije, a žrtve te agresije nikada nisu zvanično pobrojane.

Nezvanični podaci ukazuju da je tokom agresije NATO-a poginulo od 1.500 do 2.500 ljudi.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Darko Dozet