Početna Aktuelno “Najlepša bašta Novog Sada“: Oaza pored Dunava s pogledom na Frušku goru

“Najlepša bašta Novog Sada“: Oaza pored Dunava s pogledom na Frušku goru

0

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Pored obale Dunava u Futogu, prekoputa Beočinske skele, tik uz nasip nalazi se dvorište penzionerke Branke Marković, koja svoju baštu crta svim bojama. Nakon odlaska u penziju, Branka je višak vremena preusmerila na svoju ljubav prema biljkama, te se prepustila gajenju cveća i voća.

– Još od detinjstva volim cveće, toj ljubavi sam naučena rano – kazala je Branka. – Sada, kada sam u penziji, imam mnogo više vremena za baštu, pa tako uživam u penzionerskim danima. O bašti se samo ja brinem, a pošto je održavam redovno, ne oduzima mi mnogo vremena, a nije potrebno ni toliko truda ukoliko radiš ono što voliš.

Branka najviše voli muškatle, a gaji i petunije, dan i noć, brojne kaktuse i ruže, a uvek pronađe neki ugao dvorišta da posadi paradajz.

– Muškatle cvetaju u rano proleće, a venu u kasnu jesen, te praktično šarenila u saksiji imam tokom cele godine – kazala je Branka Marković. – Paradajza imam dovoljno za svoje potrebe, a ne prskam ga, te tako spajam lepo i korisno.

I zaista, u svakom ćošku Brankine bašte nađe se poneka tikvica, paradajz, krastavac ili bundeva. Branka svakodnevno spaja lepo i korisno, te joj bašta koju sama uređuje predstavqa nepresušan izvor inspiracije za slikanje.

– Osim što volim prirodu, volim i da slikam uljanim bojama na platnu – objasnila je Branka. – Crtam uglavnom u dvorištu, kada vreme to dozvoli, a penzija mi je to sada zaista omogućila.

Svako jutro Branka Marković ustaje i obilazi svaki cvet i saksiju, nakon čega pije kafu u dvorištu, iz kojeg ima lep pogled na Frušku goru. Osim cveća, uzgaja i jabuke, kajsije, kruške, šljive i limun, koji zri u jesen.

– Vinova loza, osim što svake godine daje ukusno grožđe, pruža i divan hlad te su mi jutarnje kafe uz pogled još lepše – kazala je Branka. – Često i promenim raspored cveća jer mi se dvorište na taj način preporodi, onda je uživanje veće.

Misterija bagrema zasađenog u dnu dvorišta duža je od 40 godina. Po rečima naše domaćice, nije sigurna da li su zasadili dva bagrema koja su se u korenu stopila, ili je u pitanju jedan koji se u korenu razdvojio, ali to njenu ljubav prema, kako je naglasila, najlepšem ukrasu celog dvorišta, čini jedinstvenijom.

– Između tog velikog bagrema i susedne kuće, pogled seže u daljinu, sve do Fruške gore – kazala je Branka. – Blizina vode čini da se osećam lepše, a poreklo bagrema koje ne mogu da odgonetnem čini ga zanimljivijim.

Držače za saksije Branka je sama osmislila i dizajnirala i po njenom nacrtu su napravljeni.

– Cveće oslikavam najviše u aprilu i maju, kada se priroda budi, ispod vinove loze, s pogledom na sve što sam sama stvorila – rekla je Branka Marković ponosno. – Svaka saksija je različite boje, jer volim da i one budu šarene, kao i cveće.

Bašta je najlepši kutak svakog doma, a žiri koji će izabrati najlepši vrt ovogodišnjeg konkursa će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva