Početna Danas u gradu Priče kustosa i porodični vikend u Galeriji Matice srpske

Priče kustosa i porodični vikend u Galeriji Matice srpske

0

Osim pratećeg programa izložbe “Inspirisani Italijom” koji se održava petkom u 19 sati, posetioci Galerije Matice srpske će ove subote i nedelje, 20. i 21. juna u 13 i 17 sati imati priliku da uživaju u kustoskim pričama o srpskoj umetnosti XVIII, XIX i XX veka.

U subotu će kustoskinja msr Mirjana Brmbota predstaviti “Crteže Save Šumanovića – razvojni put ka slici”. S obzirom na to da neki od crteža nikada nisu izlagani, posetiocima će se pružiti jedinstvena prilika da ih prvi put vide uz prikladnu priču o razlozima njihovog nastanka, uz pronicanje u način umetnikovog razmišljanja i njegovog intrigantnog životnog puta.

Izdvojeni crteži koji otkrivaju Šumanovićev razvojni put od crteža ka slici, jesu zapravo skice i predlošci za kasnije izvedene istoimene uljane kompozicije, poput “Slikar u ateljeu” (Slikar s modelom), “Crkva u Šidu”, “Jesenji put u Šidu”, svi iz 1940. godine.

U nedelju će Ivana Janjić, kustos-pripravnik kroz priču o remek-delima iz stalne postavke Galerije Matice srpske predstaviti srpsku nacionalnu umetnost nastalu u periodu od XVIII do XX veka i govoriti o njenim najznačajnijim predstavnicima kao što su Hristofor Žefarović, Dimitrije Bačević, Stefan Tenecki, Katarina Ivanović, Pavle Simić, Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Sava Šumanović i Ivan Tabaković.

Upoznavanjem sa odabranim delima publika će saznati više o razvoju srpske umetnosti toga doba, o njenom procesu modernizacije i uključivanju u savremene evropske umetničke tokove, ali i o značaju i vrednosti srpske nacionalne umetnosti i kulturne baštine.

Za kustoske priče potrebno je da se posetioci prijave preko linka OVDE ili pozovu telefonom broj 021/48-99-017 radnim danima od 8 do 16 sati.

Novi program za celu porodicu

Avantura za velike i male predstavlja novi program u Galeriji Matice srpske, namenjen porodicama.

– Poučeni iskustvima tokom prethodnih meseci koji su nas usmerili na naše bližnje, podstakli na prisnost i ponovo ukazali na vrednosti porodice, odlučili smo da nastavimo da negujemo ovu povezanost i pokrenuli poseban porodični dan u Galeriji Matice srpske. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni porodični vodič, kroz igru uloga i zanimljive igre, zadatke i različite tematske celine otkrivaće priče o umetnicima i umetničkim delima koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske – poručuju u Galeriji Matice srpske.

Porodični dan se održava svake subote od 10 do 18 sati, po simboličnoj ceni od 150 dinara za celu porodicu.

U subotu, 20. juna posetioce očekuje umetnička priča “Začarani magijom Pariza” koja govori o srpskim umetnicima, koji su oduševljeni Gradom svetlosti – Parizom, često tamo odlazili, učili, družili se i slikali.

Zahvaljujući njihovim delima, porodice će “otputovati u Pariz” i “susresti se” s kulturnim nasleđem i znamenitostima ovog grada.

Izvor: 021
Foto: GMS