Početna Aktuelno “Najlepša bašta Novog Sada“: Vrt kao riznica priča čiji svaki kutak krije...

“Najlepša bašta Novog Sada“: Vrt kao riznica priča čiji svaki kutak krije svoju tajnu

0

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo baštu Milene Jovanović iz Čeneja koju je na konkurs prijavila ćerka jer, kako kaže, njena majka ljubav prema biljkama gaji još iz doba svoje mladosti.

Naime, njen otac se bavio voćarstvom, pa je detinjstvo provodila u voćnjaku i tako zavolela biljke. Kasnije, nakon formiranja svoje male porodice, tu ljubav je prenela u garsonjeru od tridesetak kvadrata gde je mogla da gaji samo saksijsko cveće, ali nije odustala od svoje ljubavi. NJenoj sreći nije bilo kraja kada se sa porodicom iz garsonjere preselila na Čenej, u kuću sa velikim dvorištem.

Unutrašnjost kuće krase u najvećem broju orhideje, ali i drugo cveće koje se nalazi u preko 30 saksija. Ali, to nije sve. Njena bašta je prava riznica priča jer svaki kutak ima svoju tajnu. Bilje je svuda oko kuće. Tako, na primer, ruže ispred kuće služe za ukrašavanje kapija budućih mladenaca, što je posebno raduje.

Dvorište je bez kapije i ograde, pa često komšinice “ukradu” i po koji pelcer, a kada on izraste u novu biljku, obavezno se pije kafa i priča dogodovština kako se do njega došlo. U sklopu imanja nalazi se i drvena bandera, omiljeno mesto vrabaca, a žbun koji raste uz nju je njihovo mesto za okupljanje i odmor. Plac je dugačak, a na njemu se nalazi i “srećna staza” na čijem početku su zasađeni čokoti grožđa.

“Radujemo se svakom pupoljku, cvetu, ali i samoniklom bilju. Ima tu dosta radosti. Preko 50 vrsti biljaka priča svoju priču. Mi prenosimo delić, a vi nam se pridružite na “srećnoj stazi”, pa nazad do terase na kafu i slatko. Nismo vam ispričali da imamo i kivi i majsku trešnju, kao i pojilicu za ptice”, priča nam Milenina ćerka Sandra.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva