Početna Gradske teme Najskuplji hektar njive prodat u Kaću, očekuje se da će oranice biti...

Najskuplji hektar njive prodat u Kaću, očekuje se da će oranice biti sve traženije i skuplje

0

Cene poljoprivrednog zemljišta ove godine kretale su se od 190 evra u Južnoj Srbiji do 100.000 evra za jedan hektar u Južnobačkom okrugu.

Najskuplji hektar njive u prvoj polovini ove godine prodat je za 100.000 evra u Kaću. Istu cenu prošle godine postigao je i prodavac oranice u selu Gunaroš kod Bačke Topole. Tada je oranicu od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo fizičko lice – državljanin Mađarske koji živi u Srbiji. Ko je kupio zemljište kod Kaća – da li fizičko ili pravno lice, nije obelodanjeno.

Računica pokazuje da su njive po Vojvodini prodavane i duplo skuplje nego u okolini Beograda. Najviša cena oranice u Beogradu bila je 56.800 evra za hektar, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji najskuplji hektar prodat za 52.650 evra.

Najjeftinije zemljište bilo je na jugu zemlje – 2.800 evra i u Šumadiji i Pomoravlju, gde je hektar prosečno koštao oko 3.800 evra.

Prema izveštaju RGZ-a, oko 90 odsto prodatih njiva površine su od deset ari do tri i po hektara. Što se tiče kupljenih njiva koje imaju više od pet hektara, većina se nalazi na teritoriji Vojvodine.

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran navodi za “Blic” da je očekivano da hektar zemlje bude najskuplji u Vojvodini, kao i da cene rastu.

– To je ujedno i najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Cene poljoprivrednog zemljišta rastu od 2001. godine, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike su cifre danas. Na tim mestima se grade nekretnine, putevi, poslovni prostori i zato cene rastu. Očekivanja su da će oranice biti sve traženije i skuplje – ocenio je Prostran.

Najviše poljoprivrednog zemljišta ove godine kupljeno je u Lozoviku, opština Velika Plana – 31 parcela, dok su najmanje kupljene u Liparu, opština Kula sa tri parcele.

Podsetimo, u martu mesecu ove godine Geodetski zavod izašao je sa rezultatima istraživanja kada je prosečna cena po hektaru iznosila u Severnobačkom okrugu 9.650 evra, Zapadnobačkom 8.250 evra i Sremskom okrugu 8.500 evra.

Inače, Grad Beograd je nedavno ponudio gotovo 7,5 hektara građevinskog zemljišta u Batajnici po početnoj ceni od 481,3 miliona dinara (oko četiri miliona evra), objavila je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Zemljište se nalazi između autoputa za Novi Sad i Batajničkog druma u blizini Batajničke petlje.

Početna cena utvrđena je po izveštaju o prodjeni tržišne vrednosti, kojim je utvrđeno da je vrednost kvadratnog metra te lokacije 6.467 dinara.

Lokacija je obuhvaćena Planom detaljne regulacije privredne zone “Gornji Zemun”, a obaveza investitora biće da izvede sve radove na pripremanju i opremnju gradjevinskog zemljišta i da plati troškove za elektrodistributivnu i telekomunikacionu mrežu i objekte, toplifikaciju i gasifikaciju.

Depozit za učešće u javnom nadmetanju koje je zakazano za 2. oktobar iznosi 48,1 milion dinara.

Izvor: Blic/021
Foto: Ilustracija/Pixabay