Početna Gradske teme Najviše obolelih u Novom Sadu: U Vojvodini više od 400 građana živi...

Najviše obolelih u Novom Sadu: U Vojvodini više od 400 građana živi sa HIV-om

Na teritoriji Vojvodine 469 građana živi sa HIV-om, a tokom prošle godine prijavljena su 43 slučaja HIV infekcije i 13 slučajeva side.

Od 43 prijavljene HIV infekcije, kod 39 osoba su novootkrivene, dok je četvoro građana inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljen tek u 2018. godini. Nepovoljno je to što je 14 njih svoj status saznalo u trenutku kada je već postavljena dijagnoza AIDS-a.

Najveći broj osoba sa HIV-om živi na području Južnobačkog okruga, njih 208, u Južnobanatskom okrugu ih je 80, Sremskom 67, Severnobačkom 57. HIV inficirani otkriveni su i među dobrovoljnim davaocima krvi.

“U toku 2018. godine, pet osoba je umrlo usled HIV infekcije”, navodi se u godišnjoj publikaciji “Zarazne bolesti u Vojvodini u 2018. godini”.

Kako se navodi, broj prijavljenih HIV pozitivnih osoba manji je u odnosu na 2017. godinu, a neznatno je iznad prosečnog broja otkrivenih u proteklih 10 godina.

Najveći broj inficiranih otkriven je u Novom Sadu (13), po tri nove HIV infekcije otkrivene su u Bačkom Petrovcu, Staroj Pazovi i Somboru. Među onima kod kojih je HIV infekcija tek otkrivena, 35 osoba su muškog, a četiri ženskog pola, dok je najveći broj infekcija dijagnostikovan u starosnoj grupi od 20 do 29 godina. Najmlađa HIV pozitivna osoba imala je 20, a najstarija 72 godine.

“U odnosu na način inficiranja, u 92 odsto slučajeva novootkrivenih HIV infekcija radilo se o seksualnom kontaktu. Na ovaj način su se inficirale četiri osobe ženskog i 32 osobe muškog pola, od kojih je njih 29 imalo seksualne odnose sa drugim muškarcima”, navodi se.

U periodu od 2009. do 2018. godine, najveću grupu HIV inficiranih čine muškarci koji su imali seksualne odnose sa drugim muškarcima. U odnosu na ovu grupu, broj onih koji su inficirani heteroseksualnim kontaktom i intravenskom upotrebom droge je od sedam do 30 puta manji.

Krajem 2017. godine veliku pažnju javnosti privukao je slučaj Vojvođanke koja se zarazila HIV-om posle transfuzije krvi i koja je potom preminula od težine osnovne bolesti, kako su naveli u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Takav slučaj se ponovio prvi put od davne 1985. godine. U 2018. nije zabeležen ovakav primer, ali je utvrđena HIV pozitivnost kod dobrovoljnih davalaca krvi.

“Prema podacima dobijenim iz zavoda/službi za transfuziju krvi na teritoriji Vojvodine, u 2018. godini testirano je ukupno 49.955 uzoraka krvi. Na teritoriji Južnobačkog okruga HIV pozitivnost je utvrđena kod tri dobrovoljna davaoca krvi koji su upućeni u nadležne ustanova na dalju dijagnostiku, dok je njihova donirana krv neškodljivo uništena”, piše u publikaciji Instituta.

Osim obaveznih pregleda, na teritoriji Vojvodine se sprovodi i dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje. Građani mogu da se posavetuju ili da se testiraju na Institutu za javno zdravlje, dok su studentima otvorena vrata Zavoda za zaštitu zdravlja studenata u Novom Sadu. U Južnobačkom okrugu testiralo se gotovo 1.600 građana, a HIV infekcija otkrivena je kod 20 osoba.

Izvor: 021
Foto: Pixabay