Početna Gradske teme Nakon apela roditelja zbog opasnog pešačkog prelaza grad odlučio da reaguje

Nakon apela roditelja zbog opasnog pešačkog prelaza grad odlučio da reaguje

0

os_d_obradovic_protest2

Više od 50 roditelja sa Sajlova i Detelinare protestovalo je jutros ispred Osnovne škole “Dositej Obradović” na Detelinari jer pešački prelaz koji njihova deca svakodnevno koriste na putu do škole nije obeležen adekvatnom saobraćajnom signalizacijom. U petak je neoprezni vozač pregazio devetogodišnju devojčicu na pešačkom prelazu kod OŠ “Dositej Obradović”, a devojčica je bila u kritičnom stanju. To je bio događaj koji je roditelje dece naterao da se jutros oko osam časova okupe u dvorištu škole i ukažu da bi sledeće dete koje će stradati zbog nepostojanja signalizacije i bahatih vozača, moglo da bude neko od njihovih.

Pešački prelaz kod pruge na Detelinari nalazi se na regionalnom putu i za njegovo održavanje odgovorni su prvenstveno bili “Putevi Srbije”, ali nadležnost sada pripada Gradskoj upravi za saobraćaj. Kako za 021 kažu iz školskog odbora tenderi za nabavku saobraćajne signalizacije za ovaj prelaz nisu mogli ranije da se raspišu jer se radilo na prebacivanju nadležnosti sa republike na opštinu, ali sada nema nikakvih izgovora. On dodaje da roditelji opravdano osećaju da im deca nisu bezbedna.

Devojčice su u petak prelazile ulicu na pešačkom prelazu, poštovale sve saobraćajne propise. Prvi vozač ih je uočio i stao, ali drugi vozač nije zakočio i pregazio je devojčicu, a to je bio takav prizor da su čak i radnici sa obližnje pumpe prekinuli posao i dotrčali da pomognu. I prošlih godina smo pritiskali nadležne, ali izgleda da nešto mora da se ozbiljnije dogodi našoj deci da bi se reagovalo“, kaže direktor škole Stanimir Paunić.

os_d_obradovic_protest4

On dodaje da će Tim za bezbednost u saobraćaju u školi danas deci održati čas ponašanja u saobraćaju – iako njima to očigledno ne treba, već vozačima. Predsednik Saveta roditelja i Školskog odbora Siniša Jokić objašnjava za naš portal da su roditelji pre tri godine otišli kod načelnika Uprave za saobraćaj i tražili svu moguću saobraćajnu signalizaciju i sve propise, a dobili su samo odgovor da se radi o regionalnom putu i da ne može sve kako bi oni želeli.

Ne može semafor, ne može ležeći policajac, a šta može? Saobraćajni policajac može da stoji sa meračem brzine, kao i transparentni, jarko obojeni crveni znak za pešački prelaz. Može i ogromni svetleći semafor koji stalno upozorava da je u blizini škola. Deca sa Sajlova su primorana da prelaze dve duple saobraćajne trake regionalnog puta da bi došli na autobusku stanicu i otišli kući, i jednostavno, kompromisa više nema. Šta je veća opomena od ovoga?“, pita Jokić.

Roditelji su u zajedničkom razgovoru ispred škole dogovorili da će, ako sutra ne bude saobraćajac postavljen na pešačkom prelazu, lično sprečiti odvijanje saobraćaja dok se situacija ne razreši u korist dece.

Grad reagovao, od sutra veća upozorenja

Nakon protesta, delegacija roditelja i škole je bila u Gradskoj kući na razgovoru sa nadležnima za saobraćaj. Direktor škole Stanimir Paunić kaže za 021.rs da im je rečeno da će JKP “Put” u utorak ponovo ofarbati pešačke prelaze u Rumenačkoj i to crvenom bojom, poput prelaza kod Elektrotehničke škole u Futoškoj. Takođe, u Gradskoj kući im je rečeno i da će se postaviti dodatni saobraćajni znaci sa velikim natpisima škola pre pešačkih prelaza kako bi se i na taj način skrenula pažnja vozačima na prolazak đaka.

Autor i foto: NsHronika.rs