Početna Gradske teme Napreduju radovi na izgradnji Kontinental fabrike u Kaću

Napreduju radovi na izgradnji Kontinental fabrike u Kaću

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je Radnu zonu Kać gde je posetio pogon fabrike “Kontinental Automotiv” u kojoj napreduju radovi na izgradnji druge fabrike te kompanije u Novom Sadu.

“Kontinental” posluje na četiri lokacije u gradu, trenutno zapošljava preko 1000 radnika, od kojih je 800 inženjera i preko 200 radnika u fabrici.

Radovi na novom postrojenju privode se kraju, zgrada nove fabrike imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih “Kontinentalovih” fabrika u svetu.

“Ako je sudeći po uspehu investicije “Kontinentala”, Novi Sad ima sigurnu i izvesnu budućnost, posebno u oblasti privrede i ekonomije. Veoma sam ponosan na sve što ta kompanija radi, jer posledično, ona doprinosi boljitku, kako grada, tako i države. Takav uspeh se stvara zajedničkim marljivim, odgovornim radom i ozbiljnim poslovnim i političkim odlukama. Dešava se ono što smo najavljivali pre nekoliko godina, a to je konstantan razvoj investicija u našem gradu”, kazao je Vučević.

Naveo je da objekat u Radnoj zoni Kać napreduje fantastičnom brzinom, te da je zadovoljan kako Grad paralelno sa “Kontinentalom” u zajedničkom dogovoru priprema industrijsku zonu u Kaću infrastrukturno.

Kako je objasnio Uprava za građevinsko zemljište i investicije i JKP “Vodovod i kanalizacija” rade sinhronizovano, tako da će lokalitet biti odlično opremljen. U to je iz budžeta Grada uloženo 1,4 milijardi dinara, a on ima kapacitet da se i dalje razvija.

“Dolazak ovakve kompanije nije samo pitanje ekonomije, nego ima širi društveni značaj i veoma smo zahvalni velikoj podršci državnog rukovodstva. Na jesen ćemo obići useljenu fabriku, prvu u ovoj radnoj zoni, a nadam se ne i poslednju”, rekao je gradonačelnik.

Uoči obilaska pogona nove fabrike održan je sastanak gradonačelnika sa predstavnicima kompanije, a generalni direktor “Kontinental Automotiv Srbija” Saša Ćoringa je zahvalio celom timu na profesionalnom radu, bez kog ne bi bilo moguće stići u ovu fazu izgradnje fabrike tako brzo.

“Ova fabrika je tek početak jednog kompleksnog sistema. Mi smo kupili 31 hektar zemlje u radnoj zoni Kać i nadamo se da će jednog dana tu biti najveća fabrika “Kontinentala”. Sistemi koje ovde proizvodimo su fantastični, čak i ne postoje na tržištu, jer ih trenutno osmišljavamo sa inženjerima. Pravimo kompleksne instrument-table i ponosni smo na naše proizvode. Iako se ne zna u kom pravcu će se kretati svetska privreda, mi i dalje planiramo da rastemo. Želimo da odavde, upravo iz Novog Sada, uradimo transformaciju automobilske industrije u celom svetu”, rekao je Ćoringa.

Fabrika u Kaću je počela da se gradi u junu prošle godine, a završetak radova planiran je za septembar ove godine. Po završetku biće mega fabrika sa digitalizovanim procesima, veća četiri puta od prve koja je otvorena prošle godine u zoni Sever 4. U njoj će se proizvoditi najinovativnija elektronika za unutrašnjost vozila kao što su veliki displeji za vozila vodećih svetskih premijum automobilskih brendova.

Gradonačelnik je sa predstavnicima gradske uprave i javno-komunalnih preduzeća obišao i radove na infrastrukturnom uređenju Radne zone Kać u okviru koje se sprovode investicije vezane za tu zonu. Uprava za građevinsko zemljište i investicije finansira izgradnju prilaznih saobraćajnica, pešačkih i biciklističkih staza, atmosferske kanalizacije i javnog osvetljenja, dok JKP “Vodovod i kanalizacija” izvodi radove na izgradnji vodovodne i fekalne kanalizacione mreže.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad