Početna Gradske teme Narednih meseci rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza duž Futoškog puta

Narednih meseci rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza duž Futoškog puta

0

Radnici „Put investa“ u narednim narednim mesecima rekonstruisaće staze a Futoškom putu.

Kako piše 021.rs, ova firma prvo je dobila posao rekonstrukcije oko 9,5 kilometara biciklističke i pešačke staze na delu Futoškog puta, od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla, a sada je odlučeno da će oni raditi još jednu deonicu. Reč je o deonici od Hajduk Veljkove do Antona Čehova, koja je deo veće etape planirane za rekonstrukciju u toku naredne godine.

Krajnji cilj je da se rekonstruišu kompletne staze duž Futoške ulice i Futoškog puta, koje su u katastrofalnom stanju.

„Put invest“ je bio jedini ponuđač na upravo okončanom tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, s ponuđenom cenom tek nešto nižom od procene gradskih urbanista. Zajedno sa geodetima iz firme „Teston Geosystems“ imaće osam meseci da završe posao vredan 59,4 miliona dinara sa PDV.

Ceo projekat za nove pešačke i biciklističke staze duž Futoške ulice i Futoškog puta podrazumeva proširenje biciklističkih staza na širinu od dva metra, što će omogućiti brži i bezbedniji protok biciklista u oba smera. I pešačke i biciklističke staze biće pomerene dalje od korenovog sistema stabala duž cele ulice, a nije planirana seča nijednog stabla.

Duž deonice urediće se parking za vozila i bicikliste, biće postavljene klupe, uređeno zelenilo i postavljene pojedine pijacete (manji trgovi, u planu u Braće Ribnikar). Za pešačke staze koristiće se behaton ploče u beloj, sivoj i žutoj boji, kolski prilazi biće asfaltirani, a biciklističke staze biće obojene u asfalt crvenu na pojedinim deonicama.

Izvor: 021
Foto: Pixabay