Početna Gradske teme Naša blamaža: Dve trećine Novosađana ne zna kada im je oslobođen grad

Naša blamaža: Dve trećine Novosađana ne zna kada im je oslobođen grad

Novosadani_na_kejuProteklog vikenda učestala su pitanja zašto je vojna parada u Novom Sadu održana u subotu, dan ranije od dana kada je obeležavana 72. godišnjica oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Međutim, pitanje je i koliko uopšte ljudi zna ove istorijske datume i da li im uopšte nešto znače nakon sedam decenija, kao i koliko se tome pridaje pažnja u udžbenicima istorije u osnovnim školama.

Agencija Ninamedija je tim povodom, a po zahtevu Radija 021, pitala Novosađane da li znaju kada su partizanske jedinice umarširale u grad 1944. godine. Rezultati su više nego poražavajući, bolje reći sramotni.

Čak 68 % Novosađana ne zna kada je Novi Sad oslobođen u II Svetskom ratu. Tačan odgovor, da je u pitanju 23. oktobar znalo je svega 32 % ispitanika, a “fleke” su vadili stariji od 45 godina, višeg stepena obrazovanja i sa mestom prebivališta u gradskoj sredini.

Katastrofalni su rezultati u neznanju među populacijom od 18. do 44. godine, a najgori među stanovništvom u prigradskim naseljima.

Koliko je održavanje vojne parade izazvalo pometnju po ovom pitanju, kazuje i činjenica da su neki beogradski mediji naveli da se ona održava povodom 22. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada. Nekada “kultni” datum u udžbenicima istorije vremenom je polako potisnut u zaborav, a jedan od prvih poteza postkomunističkih vlasti bio je preimenovanje najvećeg novosadskog bulevara koji je dugo nosio ime “23. oktobar” u nešto sveopšte pa se on danas zove Bulevar oslobođenja.

Dodajmo da je istraživanje Ninamedije sprovedeno u periodu od 18. do 21. oktobra, telefonskim anketiranjem, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika na teritoriji opštine Novi Sad.

Autor: 021.rs/foto: Dragan Perišić