Početna Gradske teme Laza i Lenka u Galeriji Matice srpske

Laza i Lenka u Galeriji Matice srpske

0

gms 2.novDa galerijski prostor može biti prikladan i za pozorišnu umetnost dokazuje predstava o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerskoj koja se igra sa velikim uspehom u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Ovoga puta, susret sa publikom zakazan je za sredu, 2. Novembra sa početkom u 19.00 sati.
„Od raja do beznjenice“, je emotivna, intrigantna, uzbudljiva priča o ljubavnoj drami između Laze Kostića i Lenke Dunđerski, kćeri Lazara Dunđerskog, jednog od najmoćnjih ljudi Austro -Ugarske carevine, u ovom njenom delu. U sat vremena nadahnute igre stala je čitava istorija jedne velike porodice i istorija jedne velike ljubavi ovekovečene najlepšom pesmom srpskog romantizma – Santa Maria della Salute. Ovaj pozorišni komad se igra isključivo u dvorcima, letnjikovcima Dunđerskih, ali i drugim zdanjima od kulturno istorijskog značaja, što Galerija Matice srpske nesumnjivo jeste.
Pre same predstave publika u Galeriji Matice srpske ima priliku da pogleda monodramsko kazivanje Testamenta Bogdana Dunđerskog, a nakon predstave o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerski zainteresovani mogu da razgledaju, u pratnji kustosa, portrete porodice Dunđerski koji se nalaze u stalnom fundusu Galeriji Matice srpske.
Lazu Kostića igra Ervin Hadžimurtezić čija interpretacija pesme Santa Maria della Salute predstavlja svojevsnu „predstavu u predstavi“, Lenku Dunđerski igra Jovana Radovanović, studentkinja glume, a uloga Lazara Dunđerskog poverena je prvaku Srpskog Narodnog pozorišta Miodragu Petroviću. Testament Bogdana Dunđerskog nadahnto kazuje Filip Sadžakov glumac omladinske scene Gradskog pozorišta u Bečeju. Autor je mr Zoran Subotički.