Početna Gradske teme Nastavlja se nabavka aparata za zračenje, rok 30. jun

Nastavlja se nabavka aparata za zračenje, rok 30. jun

institut_kamenicaJavna nabavka aparata za zračenje za Kamenicu 2 nastavlja se odlukom Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Komisija je odbacila poslednji, šesti zahtev za zaštitu prava koji je obustavio postupak nabavke, što je Upravi za kapitalna ulaganja dalo dozvolu da nastavi nabavku linearnih akceleratora sa pratećom opremom, a koji bi trebalo da služe onkološkim pacijentima u Vojvodini.

Kako kaže direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković, odluka iz Beograda još jednom je pokazala da se nabavka sprovodi po zakonu, ali se nada da više neće biti opstruisanih zahteva za zaštitu prava, kao što je bilo do sada.

“Važno je da Uprava za kapitalna ulaganja može da nastavi javnu nabavku do zaključenja ugovora u predmetnom postupku. Danas smo već odredili novi datum za pristizanje ponuda, a to je 30. jun i apsolutni sam optimista da ćemo tog dana otvarati ponude i vidimo ko je dao najpovoljniju ponudu. Bićemo korak bliže nabavljanju prekopotrebnih aparata za zračenje pacijenata na listi čekanja, kojih ima oko 900”, kaže Malenković.

On dodaje da nikoga ne može da ohrabri činjenica da se jedna ovako bitna nabavka sprovodi tako dugo, ali je to samo dokaz da Zakon o javnim nabavkama mora da se menja.

“Ukoliko uspemo da nabavimo aparate do kraja godine, kako smo i planirali, pokušaćemo da ukažemo na potrebu njegove hitne izmene”, naveo je Malenković.

Podsetimo da je nabavka poslednji put stopirana 8. juna zbog podnetog zahteva za zaštitu prava od strane ponuđača Varian Medical Systems International AG iz Ciriha, a pre ranije datog roka za ponude koji je bio 15. jun.

Uprava za kapitalna ulaganja  tada je predložila Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da se nastavi započeti postupak za sve partije kako bi postupak trajao što kraće. “Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine smatra da su navodi Variana identični navodima ‘Siemens’ d.o.o. iz Beograda”, poručila je Uprava.

Podsećamo i da je zahtev “Siemens” Republička komisija za zaštitu prava u celosti odbila 18. maja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je izjavio da je cela Vlada Srbije posvećena ovom postupku. On je poručio i da ga je sramota zbog toga šta se dešava sa tenderom u Sremskoj Kamenici, koji je šest puta oboren, dodajući da jedino razmišlja o tome koliko je ljudi moglo da bude spaseno da je nabavka urađena na vreme.

Autor:021