Početna Gradske teme Novosađanima vraćeno 246 lokala, zgrada i stanova

Novosađanima vraćeno 246 lokala, zgrada i stanova

restitucija_str
Agencija za restituciju je u Novom Sadu starim vlasnicima ili naslednicima vratila 246 poslovnih zgrada, poslovnog prostora i stanova. Država je do sada vratila 3.655 takvih jedinica.Država je do sada vratila 3.655 takvih jedinica.
U Pančevu je do svoje imovine došlo njih 85, Subotici 60, Zrenjaninu 46, Somboru 42, Sremskoj Mitrovici 24, Srbobranu 16, Kikindi deset, Senti devet, Kanjiži osam. Po sedam oduzetih objekata vraćeno je u Vršcu, Kuli i Adi, dok je ta brojka u Šidu pet. Po četiri je vraćeno u Kovinu i Vrbasu, a po tri u Bačkom Petrovcu, Apatinu, Žablju, Inđiji, Kovačici, Petrovardinu. Najmanje vraćenih objekata je u Alibunaru – dva, i u Sremskim Karlovcima, gde je samo jedna zgrada pripala nekadašnjem vlasniku.

Od početka primene, Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine Agencija za restituciju donela je 1.629 upravnih akata, od čega su 998 rešenja, a 641 zaključci. Najviše imovine vraćeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja inače ima i najveća potraživanja oduzete imovine. Tako je SPC vraćeno 42.967 kvadrata objekta , od čega 7.800 kvadrata stambenih, 30.876 poslovnih i 4.291 mešovitih. Vraćeno joj je i 43.715 hektara zemljišta, od čega je najviše šumskog, a najmanje građevinskog. Rimokatoličkoj crkvi vraćeno je 21.563 kvadrata objekata i 691 hektar zemljišta. Ostalim crkvama i verskim zajednicama vraćeno je 16.306 kvadratnih metara objekata i 986 hektara zemljišta.

Izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je usvojen 2011. godine, uslediće zbog potrebe za efikasnijim postupanjem po zahtevima za vraćanje oduzete imovine i obeštećenju, kojima bi se omogućilo odlaganje finansijskih obaveza države u pogledu obeštećenja, s jedne strane, i brži povraćaj oduzete imovine starim vlasnicima, s druge.
Jedna od najvažnijih izmena je davanje mogućnosti starim vlasnicima da dobiju pravo na zemljište iz komasacije. To zakonsko rešenje čekalo se od početka restitucije jer je odmah bilo jasno da Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju to pitanje nije precizno rešio. To je ujedno i razlog što je od svih nekretnina do sada najmanje vraćeno oranica.

Po rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića, Agencija je primila oko 10.000 zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta i njime je obuhvaćeno 30.000-40.000 građana. Bez izmena zakona, oni ne mogu ostvariti svoje pravo. Zahtevi ukupno obuhvataju oko 96.000 hektara zemljišta.

Da se zakon mora menjati, pokazuje i podatak da u nekoliko vojvođanskih opština još nije vraćen nijedan kvadrat poljoprivrednog zemljišta. Tako u opštinama Ada, Alibunar, Vrbas, Kanjiža, Kula, Novi Bečej, Senta i Šid niko od starih vlasnika ili naslednika još nije dobio rešenje o vraćanju oduzetog poljoprivrednog zemljišta.
Autor:021