Početna Gradske teme Nastavlja se ulaganje u Petrovaradinsku tvrđavu i podgrađe

Nastavlja se ulaganje u Petrovaradinsku tvrđavu i podgrađe

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić zajedno je sa potpredsednicom Vlade Republike Srbije i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković obišao nekoliko objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi i ulice podgrađa.

U prisustvu direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniše Jokića oni su razgovarali o trenutnom stanju tvrđave i planovima za njenu obnovu.

– Grad Novi Sad preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture uz veliku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije nastaviće obnovu podgrađa Petrovardinske tvrđave i u 2021. godini. Želja nam da sačuvamo naše kulturno i arhitektonsko nasleđe i udahnemo novi život podgrađu koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar. Obnova podgrađa i starog gradskog jezgra jedan je od najvažnijih programa koje realizujemo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje kao nasleđe budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalji razvoj grada. Grad će nastaviti da usvaja nove Programe mera tehničke zaštite za naše tri prostorno kulturno-istorijske celine, jer ovakvi projekti suštinski doprinose pozitivnim promenama u cilju očuvanja našeg graditeljskog nasleđa – rekao je Dalibor Rožić.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je istakla da je posetom Novom Sadu želela da vidi šta je do sada urađeno na polju zaštite kulturnog nasleđa, koliko je ulagano poslednjih godina u podgrađe i tvrđavu, ali i da zajedno sa predstavnicima Grada razmotri buduće projekte obnove kako bi Novi Sad i Srbija spremno ušli u 2022. godinu kada će grad dočekivati goste iz celog sveta kao Evropska prestonica kulture.

– Za obnovu objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi i podgrađa, Ministarstvo kulture je za 2021. godinu izdvojilo 300 miliona dinara. Ubeđena sam da će sredstva biti utrošena u pravu svrhu i da ćemo dobiti deo grada koji će privlačiti kako Novosađane, tako i turiste, koje željno očekujemo da nam se vrate posle pandemije protiv koje se borimo. Spoj kulture i turizma je nerazdvojiv, a Novi Sad ima mnogo toga da ponudi, kao što su raznorodni festivali, lepi delovi grada, bogato kulturno nasleđe itd. Čuvajući i ulažući u to što nam je ostavljeno u amanet, mi pravimo divan spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti našeg grada – istakla je Maja Gojković naglasivši da će, kada na to dođe red, poseban izazov biti izmeštanje saobraćaja iz podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Siniša Jokić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture je rekao da je u obnovu Petrovaradinske tvrđave i podgrađa do sada uloženo oko 500 miliona dinara, a da će 300 miliona koje Grad dobija od Ministarstva kulture i informisanja biti uloženo u više objekata, koje su tom prilikom i obišli, kao što su Duga kasarna, Bastion sv. Leopolda, Jednostavna kasarna i pet tvrđavskih kapija. Pored tih objekata na Tvrđavi, oni su obišli i Podgrađe, gde su razmatrali dalja ulaganja, kao npr. obnovu Špilerove kuće i više vojnih i sakralnih objekata.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay