Početna Gradske teme Ne okreći se, sine: Najbolji iz Jovine odlaze na Kembridž

Ne okreći se, sine: Najbolji iz Jovine odlaze na Kembridž

0

Cambridge-university-mba3

U devetom odeljenju četvrtog razreda Jovine gimnazije ima svega 15 đaka, čak 12 njih je sa svim peticama, a neki od njih su već primljeni i na Kembridž.

U ovom specijalnom matematičkom odeljenju retko ko je tokom školovanja dobijao manje od petice, pa je prosek ocena u razredu 4,80. Najbolji maturanti Jovine gimnazije prave velike planove za budućnost, ali su tužni što ih uskoro čeka rastanak.

Radivoje Stojković, direktor Jovine gimnazije, kaže da je teško reći ko je u ovoj prestižnoj novosadskoj školi najbolji. “Nama je teško da odredimo ko je najbolji jer imamo odeljenja koja su izuzetna, njihove prosečne ocene su vrlo visoke, a uspesi na takmičenjima vanserijski”, kaže Stojković.

Rastanak s drugovima najboljim maturantima teško pada, jer svi planiraju da nastave školovanje na fakultetima, dok će oni najbolji visoka zvanja potražiti u inostranstvu.

“Drug iz razreda i ja smo primljeni na Kembridž, čekam stipendiju i planiram da nastavim da se bavim matematikom”, kaže Kristina Silađi, jedna od najboljih učenica.

Gimnazijske dane pamtiće po druženju, ocenama i profesorima.

Ponosni na nagrade iz sveta

U Jovinoj gimnaziji nagrade sa republičkih takmičenja su nešto uobičajeno, međutim, ponosno ističu da su osvajali prva mesta na međunarodnim takmičenjima kao što su Evropska ženska matematička olimpijada, Juniorska međunarodna naučna olimpijada i Međunarodna informatička olimpijada.

U razredu matematičara ima i sportista.

“Odbojku treniram u Jedinstvu iz Stare Pazove. Ovim sportom se bavim profesionalno, a to nikada ne bi bilo moguće da profesori i škola nisu imali razumevanja za mene i moje ostale aktivnosti”, kaže učenica Marija Vujnović.

Učenici ovog posebno uspešnog razreda ističu da su uvek bili složni, jedinstveni i pomagali jedni drugima, zbog čega su shvatili koliko je važno za uspešnu karijeru biti timski igrač.

Izvor: Blic
Foto: cambridge.net