Početna Gradske teme Ne žele štetna zračenja: Građani protiv bazne stanice na stambenim zgradama

Ne žele štetna zračenja: Građani protiv bazne stanice na stambenim zgradama

Mobilna telefonija resize

Širenje mobilne telefonije podrazumeva i sve više baznih stanica koje se često postavljaju i na stambenim zgradama. Iako naučno nije dokazano da je ovaj vid nejonizujućeg zračenja koje stanice imaju, štetan, stanari nerado pristaju na to da se repetitori postavljaju na njihove zgrade. To je slučaj i sa stanarima u ulici Seljačkih buna koji smatraju da bi takva stanica narušila njihovo zdravlje.
Stanari zgrade u Seljačkih buna nezadovoljni su postavljanjem bazne stanice mobilne telefonije iz dva razloga. Prvo, kako kažu, niko se sa njima nije konsultovao ni kada je postavljen prvi predajnik, pa ni ovaj drugi. Drugo, smatraju da stanice loše utiču na njihovo zdravlje.
“Ovaj objekat ima deset ulaza. Mi već imamo jednu antenu za mobilnog operatera i smatramo da nije dobro ako se postavi još jedna takva antena. Bez obzira na sve elaborate, mislimo da to nije zdravo za nas i za našu decu i sve ostale”, kaže Mladen Veselinović, predsednik kućnog saveta Seljačkih Buna 7.

Milan Bundalo, predsednik kućnog saveta Seljačkih Buna 1, kaže da se stanari pomenutih ulaza izričito protive postavljanju bazne stanice mobilne telefonije zbog kumulativnog dejstva zračenja.

“Više antena mogu da utiču na to da se telo koje prima to zračenje malo zagreva. Više vas zrači vaš teleon nego stanica koja je relativno daleko”, smatra prof dr. Ištvan Bikit sa Departman za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta.

Stanari smatraju da, bez obzira na zračenje, stanica ne bi trebalo da bude postavljena, jer više od polovine stanara nije saglasno. Sve svoje odluke, poručuju, postavili su na internet stranicu i savetuju svoje komšije da pročitaju o tome na www.stanaribistrice.com.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija