Početna Gradske teme Nebeski svod od kišobrana

Nebeski svod od kišobrana

Kisobrani

Od pre neki dan jedna od poznatih novosadskih ulica dobila je novo lice, tačnije nebeski svod iznad glava prolaznika ukrašen je kišobranima u raznim bojama, što u ovim tmurnim danima budi raspoloženje kod prolaznika. Oduševljeni prolaznici zaustavljaju se ne bi li napravili fotografije kojima će se pohvaliti na društvenim mrežama, a u isto vreme obavestiti svoje sugrađane o novom izgledu Miletićeve ulice.

Prisetimo se da je prvi “kišobran” zapravo bio suncobran i nije imao nikakve veze s kišom. Služio je kao statusni simbol ili simbol časti i bio je rezerviran samo za ugledne osobe. Hiljadama godina stari kipovi i crteži iz drevne Asirije, Egipta, Persije i Indije prikazuju vladare i njihove sluge koji ih suncobranom štite kad sunce upeče. U Asiriji je samo kralj mogao da ima suncobran. Prvi rasklopivi kišobran pojavio se u Engleskoj 1850. godine, kao izum Henrija Holanda osmišljen sa čeličnim žicama, a Semjuel Foks ga je kasnije doradio.

Kišobrani su nekada bili odlika prestiža, a danas ih koristimo za različite svrhe kao na primer promociju. Složiće te se da šarenilo boja kada prođete Miletićevom ulicom bude posebno raspoloženje. Po uglegu na portugalski grad koji je prvo postavio instalaciju pod nazivom “Umbrella Sky Project”, u okviru lokalnog festivala grada, i kod nas su neke ulice postale deo šarenolike umetnosti.

Auto kuća Stojanov u saradnji sa Fiat automobil Srbija je postavila kišobrane kako bi posetioce ove ulice uveli u promociju novog modela automobila Fiat 500 koja će biti održana 6. oktobra u 12 časova. Kišobrani će biti postavljeni do dana promocije, a svi koji su ugradu su pozvani da učestvuju u selfi konkursu i naprave najkreativniji selfi i pošalju ga Auto kući Stojanov. Najbolje očekuje nagrada.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs