Početna Gradske teme Nedelja promocije dojenja u Novom Sadu

Nedelja promocije dojenja u Novom Sadu

nedelja dojenja13

Nacionalna kampanja “Nedelja podrške dojenju 2016. godine” održava se od 3. do 9. oktobra pod sloganom “Dojenje: ključ održivog razvoja”. Institut za javno zdravlje Vojvodine u sklopu obeležavanja ove značajne zdravstveno-promotivne kampanje u partnerstvu sa zdravstvenim i prosvetnim ustanovama Južnobačkog okruga, a posebno sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine i Domom zdravlja “Novi Sad” organizovali su javnu manifestaciju u Gradskoj kući.

Na manifestaciji su pored člana Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltana Horvata učestvovali i predstavnici Instituta, Doma zdravlja “Novi Sad” i Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine koji su tom prilikom predstavili aktivnosti koje preduzimaju u vezi sa promocijom i zaštitom dojenja.

“Za datum obeležavanja Nedelje promocije dojenja simbolično je izabrana 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja. Najbolja hrana koju beba po rođenju može da konzumira je majčino mleko, koje čuva bebino zdravlje, i koje detetu daje sve neophodne zaštitne i hranljive materije. Isto tako, dojenje je važno i za majku, a svakako treba istaći značaj nezamenljivog kontakta između majke i deteta prilikom dojenja. Grad Novi Sad prepoznaje važnost dojenja i svake godine podržava ovu manifestaciju, ali i sve one koje se tiču dece koja su naša budućnost”, istakao je prof. dr Zoltan Horvat.

nedelja dojenja3

O kampanji, značaju dojenja za majku i dete i aktivnostima koje preduzimaju u promociji dojenja govorili su i prof. dr Tihomir Vejnović i dr med. sci. Ljiljana Dobrić sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, kao i načelnica Centra za promociju zdravlja doc. dr Olja Nićiforović-Šurković.

“Zahvaljujući timskom radu na našoj Klinici, uz podršku Doma zdravlja ‘Novi Sad’ i Škole za trudnice, uspeli smo da održimo visok procenat ekskluzivnog dojenja bar u prvih mesec dana. Bitno je istaći da je dojenje i podsticanje dojenja u porodilištima od presudnog značaja za kasnije zdravlje naše dece. Poznato je da majčino mleko sprečava niz alergijskih stanja, infekcija, da jača imunitet beba, i ono što je važno je da smanjuje rizik majkama od dobijanja karcinoma dojke”, rekao je prof. dr Tihomir Vejnović.

Institut za javno zdravlje Vojvodine godinama podržava akciju Svetske federacije za podršku dojenju, i prema rečima načelnice Centra za promociju zdravlja doc. dr Olje Nićiforović-Šurković radi i na edukaciji kako majki, tako i zdravstvenih radnika na temu podrške dojenju.

“U nedelji promocije dojenja, 7. oktobra, u prostorijama Škole za trudnice u objektu ‘Zmaj Ognjena Vuka’, u saradnji sa Centrom Harmonija organizovaćemo radionicu za trudnice koje pohađaju školiocu pod nazivom ‘Značaj dojenja za rani razvoj deteta’, koju će održati Jelena Branković”, istakla je doc. dr Olje Nićiforović-Šurković.

U sklopu manifestacije u Gradskoj kući je prikazana izložba dečijih radova pristiglih na konkurs čija je tema bila podrška dojenju, a organizovana je i priredba dece iz PU „Radosno detinjstvo“ u čast deset majki i beba sa teritorije Novog Sada koje su ekskluzivno dojene i kojima su dodeljene zahvalnice i pokloni obezbeđeni od strane sponzora.

“Nedelja promocije dojenja” je globalna kampanja, čiji je inicijator Svetska alijansa za podršku dojenju, koja se održava u preko 150 zemalja sveta, sa ciljem da se stvori i podigne društvena svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da se obezbedi podrška dojenju čime se unapređuje zaštita zdravlja majke i deteta.

Autor: NsHronika