Početna Gradske teme Nedimović: Usaglašeni podsticaji za paore

Nedimović: Usaglašeni podsticaji za paore

Uredba o podsticajima u poljoprivredi za 2017. godinu usvojena je pre nedelju dana. Pravilnici koji proizilaze iz nje su u završnoj fazi a sve podsticajne mere su usaglašene na pokrajinskom i republičkom nivou, rekao je juče na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– Nama je vrlo važno da razvijamo sve poljo perspektive i razvijamo konkurentnost – istakao je minister.

Pred punim amfiteatrom novosadskog fakulteta ministar je najavio i jednu novu meru koja se odnosi na podsticaje mladim poljoprivrednicima u iznosu od 10.000 evra, čime će se zadržati mladi na selu, a koji bi bili u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja i imali status zaposlenih lica.

Jedan od problema na koji su ovom prilikom ukazali ratari jeste izostanak iz sistema podsticaja dizel goriva koji predstavlja važnu stavku u setvi.

Ministar je tim povodom najavio mogućnost uvođenja kartica za plavi dizel čime bi se smanjili troškovi.

Prodaja zemlje strancima – na zadovoljstvo poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine izjavio je i da 70 odsto poljoprivredne proizvodnje Srbije ide na tržište Evropske unije, a 30 odsto na tržište Ruske Federacije, ali da je sve značajniji uvoznik naših poljoprivrednih proizvoda postala i Turska.

On je istakao i da će problem otkupa zemljišta u Srbiji od strane stranaca, biti rešen na zadovoljstvo poljoprivrednika.

– Imamo obavezu da rešimo taj problem i rešićemo ga ove godine tako da srpski poljoprivrednici budu zadovoljni i da mi zaštitimo naše nacionalne interese – rekao je Nedimović.

Ministar je istakao i da će do kraja februara biti pokrenut projekat navodnjavanja iz sredstava Fonda “Abu Dabi”, “da bi se obezbedila voda, najvažniji resurs za poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno na prostoru Vojvodine i centralne Srbije.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: mpzzs.gov.rs