Početna Gradske teme Neizgrađeni deo severno od Bulevara vojvode Stepe biće pretežno namenjen poslovnim prostorima

Neizgrađeni deo severno od Bulevara vojvode Stepe biće pretežno namenjen poslovnim prostorima

Nacrt Plana detaljne regulacije prostora za poslovanje i stanovanje severno od Bulevara vojvode Stepe predviđa spajanje pojedinih ulica sa Bulevarom, formiranje novih saobraćajnica, ali i dalju izgradnju ovog dela grada.

Kako je navedeno u Planu, na ovom prostoru je već većim delom realizovano poslovanje, a sada će se to nadograditi i drugim poslovnim objektima. U delu koji je namenjen za stambeno-poslovni prostor, promeniće se pravila parcelacije, tako da se ne ograničava maksimalna površina građevinske parcele. Ostavlja se i prostor za nadogradnju postojećih objekata.

Mali deo koji je sada namenjen za zelenilo i poslovne sadržaje biće izmeđen u saobraćajnicu kako bi se Ulica Oblačića Rada spojila sa Bulevarom i Rumenačkom ulicom.

Bulevar vojvode Stepe trebalo bi i da se poveže sa prostorom severno od njega i to produženjem postojećih ulica ili formiranjem novih saobraćajnica tamo gde su sada atarski putevi ili gde infrastruktura dozvoljava.

Saobraćajna infrastruktura prilagodiće se, koliko je to moguće, položaju postojećih saobraćajnica i puteva, što podrazumeva proširenje i produženje ulica.

Tamo gde površine to dozvoljavaju, duž ulica planiraće se i biciklističke staze i parkinzi.

S druge strane, promeniće se i namena dela urbanističke celine koji je trenutno saobraćajnica, u stambeno-poslovni prostor.

Zaštitno zelenilo zauzima prostor od oko 2,5 hektara na kojima se ne dozvoljava izgradnja, dok je ukupna rasprostranjenost područja obuhvaćenog planom 44,6ha.

Prostor u okviru dela Plana je pretežno neizgrađen i predstavlja neuređene zelene površine, mestimično presečene atarskim ili zemljanim putevima. U krajnjem jugozapadnom delu formiran je manji blok u okviru kog su izgrađeni objekti porodičnog stanovanja. Osim toga, prostori namenjeni stanovanju su pretežno nerealizovani. Oni su locirani u severozapadnom delu područja obuhvaćenog planom.

Plan je na javnom uvidu do 25. marta u prizemlju zgrade “Urbanizma”, u prostorijama mesne zajednice “Bistrica” i MZ “Jugovićevo”. Plan možete pronaći i na sajtu “Urbanizma” OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay