Početna Gradske teme Radovi na novoj javnoj garaži kod Banovine počinju krajem godine

Radovi na novoj javnoj garaži kod Banovine počinju krajem godine

Nadležni se pripremaju za početak radova na izgradnji prve dve javne garaže u Novom Sadu, a u toku su analize terena i pisanje tehničke dokumentacije.

Garaže će, na osnovu ugovora o koncesiji u trajanju od 43 godine sa Gradom Novim Sadom, graditi “Best in Parking – Holding AG” iz Beča i građevinska kompanija “Inobačka” iz Novog Sada. Grad je sa koncesionarima sklopio ugovor početkom avgusta prošle godine, a formirano je privredno društvo “Javne garaže” DOO.

Podsetimo, javne garaže su planirane na četiri lokacije – Ulica Modene, kod Banovine, na Trgu republike i na uglu Uspenske i Šafarikove ulice.

U kabinetu gradonačelnika kažu da su u toku geomehanička ispitivanja u Modene kako bi se odabrala varijanta prostorne organizacije garaže. Za javnu garažu kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine u toku su pripreme koncesionara za izradu projektnog zadatka i projektno-tehničke dokumentacije.

“Nakon zaključenja ugovora o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na četiri lokacije na teritoriji Grada Novog Sada, Koncesionar je osnovao društvo za posebne namene u svrhu realizacije ugovora, osim za lokaciju na uglu Uspenske i Šafarikove, gde će društvo za posebne namene biti osnovano nakon primopredaje lokacije. Koncesionaru su, od strane Koncedenta (Grada), predate lokacije za izgradnju javne garaže u Ulici Modene i kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine”, navode u Gradu.

Prema planovima projektanata, prvo će se krenuti sa izgradnjom javne garaže kod zgrade Banovine i Skupštine Vojvodine – krajem ove godine. Planirani rok za početak radova u Ulici Modene je prva polovina 2022. godine.

Inače, u Modene, kod Banovine i na Trgu republike biće podzemne garaže, a na uglu Uspenske i Šafarikove će biti nadzemna garaža. Za garažu u Modene podzemna etaža nije ograničena, a procena je da će imati dve etaže i mesta za 100 automobila po etaži. Garaža na uglu Uspenske i Šafarikove imaće ukupno 350 parking mesta na četiri etaže, a kod Banovine će kapacitet biti oko 90 mesta na dve etaže. Za garažu na Trgu republike preporučuju se dve etaže, svaka sa po 200 parking mesta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay