Početna Gradske teme Nekad i sad: Poznati Novosađani o praznovanju Uskrsa i 1. maja

Nekad i sad: Poznati Novosađani o praznovanju Uskrsa i 1. maja

uskrs

Uskrs se ne može se zamisliti bez porodičnih okupljanja, šarenih jaja i svečane trpeze, a 1. maj bez uranka i roštiljanja sa prijateljima u prirodi. Tradicija obeležavanja oba praznika je duga, a kroz istoriju se minimalno menjala.

Najveći hrišćanski praznik proslavlja se širom sveta i njime se obeležava dan kada je Isus vaskrsao iz mrtvih. Vaskrs je “pokretni” praznik i ne “pada” svake godine istog dana, ali po pravilu, prvi dan ovog trodnevnog praznika uvek mora da bude u nedelju. Kod pravoslavnih hrišćana koji koriste stari, Julijanski kalendar, ove godine Uskrs je obeležen 1. maja, dana kada se proslavlja i Međunarodni praznik rada.

Prvi dan maja slavi se kao dan radničkog pokreta i obeležava se u znak sećanja na stotine hiljada američkih radnika koji su tog datuma davne 1886. godine izašli na ulice Čikaga zahtevajući osmočasovno radno vreme.

U Srbiji i više od 80 država sveta prvog majskog dana slave se prava radnika, a kako su se ova dva omiljena prolećna praznika slavila nekad i sad, evocirajući uspomene na detinjstvo, otkrivaju poznati Novosađani.

Dragan KrsticDragan Krstić – novinar Radio-televizije Vojvodine i jedan od osnivača muzičkog dvojca “Duo Kroš” ističe:

Kao dete sam jedva čekao uskršnjeg zeku i u njega verovao duže nego u Deda Mraza. Kucanje jajima za uskršnji doručak je nešto što mi pričinjava radost i danas. Za 1. maj sam, kao svako kameničko dete, vreme provodio u Kameničkom parku. Prošlo je dosta godina i park, za ovaj praznik više ne izgleda kao nekad, što mi veoma nedostaje. Podržavam što se sada, možda više nego ranije, vodi računa o toj, po mom mišljenju, najlepšoj zelenoj površini u Novom Sadu. Kasnije su došla na red roštiljanja sa društvom i nezaboravne avanture. To praktikujemo i sada, ali smo ove godine zabavu preskočili zbog lošeg vremena. Tako da ćemo napraviti svoj 1. maj čim grane Sunce. Nije važan datum nego ljudi sa kojima se okupiš. Kao zaključak mogu reći da mi ne nedostaje ništa osim autića na sudarnje u parku, a sve ostalo što sam voleo ostalo je isto. Prave stvari ne treba menjati!

jovana-balasevic-porodica-660x438Glumica Jovana Balašević voli praznične dane kada je porodica na okupu.

Prvi maj nije ono što je nekad bio, ali nisu ni vremena ista. Smatram da je bilo poštenije slaviti ga pre kada su generacije naših dedova izgradile državu kakva je bila Jugoslavija. Iskreno ne vidim šta bismo slavili tog datuma. Ne krivim nikog. Niti prozivam. Volim kad “sve ima svoje”. Pa i praznovanje. Veoma mi je drago što se Uskrs poklopio sa Međunarodnim praznikom rada, te smo spojili dva lepa praznika i proslavili kod kuće onako kako dolikuje, na koje smo zaboravili jurcajući za životom. Upoznavajući sve više svoju decu, ali i drugu, shvatam da im roditelji nedostaju. Ovim putem želim svima da skrenem pažnju da ne koriste samo praznike kako bi bili sa svojom porodicom. Izgubljeno vreme je nenadoknadivo – navodi Jovana.

Milan

Milan Veselinović, osnivač Velikog kola, kaže:

Prvomajski praznici su se i ranije proslavljali, ali sve to bilo je nekako drugačije, svečanije, tako kažu moji roditelji. Bili su to neradni dani. I danas su za neke neradni, ali za neke radni. Sećam se kad sam bio mali, išli smo na Venac, gde smo roštiljali i provodili ceo dan. To radimo i danas. Uskrs, najveći hrišćanski praznik provodi se u krugu porodice – svečano. Slavili su ga i pradeda i deda. Slavim ga i ja sa svojim roditeljima i sestrom. Moram da se prisetim – pomagao sam mami da farba jaja. Spremali smo korpice sa travom za zeku. Međutim, ova godina je specifična, jer su istog dana bili Vaskrs i 1. maj. Ova dva divna praznika proslavili smo u krugu porodice, Vaskrs jer je to porodični praznik, a drugi maj sam proveo u prirodi sa prijateljima.

Aleksandar Filipovic

Aleksandar Filipović, novinar i urednik emisije “Tabloid”, otkriva svoje impresije o praznovanju Vaskrsa i 1. maja.

Imao sam 1. maja specijalnu emisiju “Tabloida” upravo na tu temu. Moj, ali i utisak mojih saradnika i gostiju je, da se Prvi maj ranije mnogo lepše i svečanije provodio. Što se uskršnjih praznika tiče, oni su tradicionalnije obeleženi, onako kako i dolikuje. Ove godine, kiša je sve pokvarila. Moglo je sve da bude mnogo lepše – zaključuje Filipović.

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Pixabay.com; Hello!; Privatna arhiva