Početna Gradske teme Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat!

Nekadašnja kuća Ignjata Pavlasa postaje ugostiteljski objekat!

0


Firma “Makijato” obnavlja objekat u kojoj je nekad živeo Znameniti Ignjat Pavlas sa namerom da se u njemu bavi ugostiteljstvom

Oronula i već nekoliko godina napuštena kuća u Železničkoj ulici 10, u kojoj je nekada živeo veliki srpski rodoljub i stradalnik u zloglasnoj raciji mađarskih fašista Ignjat Pavlas (1887-1942), biće po svoj prilici pretvorena u ugostiteljski objekat.
Pošto su nadležni još davno propustili priliku da zgradu otkupe, obnove i pretvore u spomen-prostor, u znak sećanja na čoveka, koji je svojim angažovanjem dao nemerljiv doprinos prisajedinjenju Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji 1918. godine, nekadašnju Pavlasovu kuću otkupila je, na posletku, ugostiteljska firma “Makijato” i trenutno je renovira.

Ta zgrada ima status prethodne zaštite, što znači da je predviđena da bude stavljena pod punu zaštitu, kao kulturno dobro – kaže za “Novosti” Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, napominjući da i investitor to mora da ima u vidu.

U ZzSK napominju da je firma “Makijato”, kao vlasnik kuće i investitor njene obnove, nameravala da je sačuva u postojećem spoljnom obliku i u tom pogledu su se projektanti konsultovali sa njihovim stručnjacima.

Vlasnik je izrazio želju da kuću sačuva i da od nje napravi hostel sa kafeom – precizira arhitekta-konzervator Katarina Maksimov i napominje da je zgrada privatno vlasništvo i da vlasnik određuje namenu prostora, ali istovremeno mora da vodi računa da ne bude narušen i izgled objekta pod zaštitom.

U Jevrejskoj opštini Novi Sad očekivali su da će nekadašnja Pavlasova kuća kad-tad biti obnovljena i pretvorena u muzej žrtava racije.

Nisam za to da se od kuće napravi kafić, već bi trebalo da bude spomen-prostor u znak sećanja na znamenitu ličnost Novog Sada, koja je zajedno sa mnogim nedužnim Srbima, Jevrejima i drugima nastradala u zloglasnoj raciji – smatra Goran Levi, predsednik JONS.

Levi podseća da je svojevremeno i zemunska sinagoga pretvorena u restoran, jer “para vrti gde burgija neće”, i navodi da tamošnja jevrejska opština nastoji da je povrati restitucijom.

I istoričar Ilija Petrović, koji je još pre deset godina dao inicijativu za postavljanje Pavlasove biste u centru grada, smatra da je kuća u Železničkoj 10 trebalo da bude pretvorena u muzej.

Pavlas je izuzetno značajna ličnost i bilo bi lepo da je ta kuća sačuvana kao muzejski prostor – dodaje Petrović i napominje da je, prema nekim izvorima, zgradu posle Drugog svetskog rata Pavlasova ćerka poklonila društvu za staranje o nezbrinutoj deci.

Kasnije je na toj adresi bilo dopisništvo dnevnog lista “Politika”, a početkom ovog veka prodata je privatnim licima.

Izvor: novosti
Foto: D. Dozet