Početna Gradske teme Nema novca za istraživače povratnike i održavanje fakulteta u Vojvodini

Nema novca za istraživače povratnike i održavanje fakulteta u Vojvodini

pavlov_700x
Istraživači koji žele da se vrate u Srbiju, kao i tekući radovi i popravke u visokoškolskim ustanovama ove godine će ostati bez finansijske podrške Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

Naime, rebalansom budžeta smanjena su sredstva kojima se nauka i tehnološki razvoj mogu koristiti ove godine, što je značajno uticalo na podršku brojnim projektima, pojedincima i timovima od značaja za nauku u Pokrajini. Tako će sekretarijat odustati od sufinansiranja radnih mesta istraživača-povratnika iz inostranstva, ali i održavanja obrazovnih ustanova i objekata u visokom školstvu.

Kako je naveo resorni pokrajinski sekretar Vladimir Pavlov, jedina nada da se situacija popravi je rebalans budžeta u toku godine.

Iskreno se nadam da će tokom godine, bez obzira na političku situaciju i ko bude sedeo na mom mestu, doći do rebalansa budžeta i obezbeđivanja novih sredstava za stvari koje ne možemo da pokrijemo. Za sada imam na raspolaganju 450 miliona dinara za javne pozive – rekao je on.

Pavlov je danas predstavio program sekretarijata za 2016. godinu, s osvrtom na urađeno prošle godine. Naveo je da je sektor nauke i tehnološkog razvoja jedini u Srbiji koji koristi budžetska sredstva za apliciranje na evropske projekte, čime se mnogo dobija na iznosima namenjenim organizacijama koje apliciraju. Sekretarijat je imao 17 različitih raspisanih poziva i to devet u oblasti nauke, jedan iz tehnološkog razvoja, pet iz oblasti visokog obrazovanja i dva u studentskom standardu. Sav novac iz 2015. je utrošen i projekti su realizovani uspešno, rekao je sekretar.

Ove godine je budžet za nauku i tehnološki razvoj manji za oko 870 miliona dinara (30 – 40 odsto) i sva dosadašnja ulaganja moraće da se smanje čak i do duplo. Inače, 7. decembra 2015. godine podeljena su prva sredstva kada su u pitanju međunarodni projekti, na prvom mestu Horizonti 2020 i FP7. Čak 80 odsto svih najvećih međunarodnih projekata podeljeno je na državnom nivou upravo u Vojvodini.

Uspeli smo da u prvom sazivu sada raspišemo 12 konkursa – sedam iz oblasti nauke, jedan iz oblasti tehnološkog razvoja, tri iz oblasti visokog obrazovanja i jedan iz oblasti studentskog standarda. U oktobru će biti raspisan još jedan međunarodni konkurs – naveo je Pavlov.

Jedan od uspešnijih projekata sekretarijata je “Pravo na prvu šansu”, pomoću kojeg je oko 40 nezaposlenih doktora nauka dobilo posao. Njih je na birou ostalo još nekoliko.

Mi smo zemlja koja je na diskutabilnom nivou pismenosti i ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da imamo nezaposlene doktore nauka. Informacije sa NSZ pokazuju da je broj nezaposlenih doktora nauka sve manji – rekao je Pavlov.

On je za “021” rekao da su svi doktori nauka o kojima je reč s državnih fakulteta, te da je većina poticala s društveno -humanističkih nauka, ali ih je bilo i iz oblasti medicine. Najmanje ih je iz oblasti poljoprivrede.

Ovim tempom, mislim da nam treba oko dve godine da eliminišemo sve nezaposlene doktore nauka s liste nezaposlenih – kaže Pavlov.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs