Početna Gradske teme Nema polaganja ispita na mađarskom na Pravnom fakultetu

Nema polaganja ispita na mađarskom na Pravnom fakultetu

Viši sud u Novom Sadu objavio je presudu kojom se drugi put u celosti odbija zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se na Pravnom fakultetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku.

Udruženje je tužbom tražilo da sud utvrdi da je tuženi Pravni fakultet u Novom Sadu “diskriminatorski postupao prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine” odbijanjem da održi prijemni ispit na mađarskom jeziku 2015, 2016. i 2017. godine.

Tužbom je traženo i da se Pravni fakultet obaveže da za školsku 2018/2019. godinu i ubuduće, a pod pretnjom izvršenja, omogući pripadnicima mađarske nacionalne manjine polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku na način kakav je propisan odlukom Pokrajinske skupštine o polaganju prijemnog ispita.

Iz suda su naveli da će detaljne razloge za svoju odluku sud obrazložiti u pisanom obrazloženju presude, koja će nakon dostavljanja strankama biti dostupna i ostatku javnosti.

Predsednik Saveza mađarskih učenika Vojvodine Atila Šoti ocenio je nakon presude da “više nema smisla nastaviti borbu”, ali da se taj savez ne slaže sa odlukom suda, preneo je portal na mađarskom jeziku vajma.info.

Šoti je dodao da će se razmisliti o nastavku ovog spora, jer je zahtev odbijen po drugi put zbog “istih izmišljenih obrazloženja”.

– S druge strane, treba odmeriti i to na koji način utiče sve ovo na odluku mladih mađarske nacionalnosti da studiraju na Pravnom fakultetu u Novom Sadu – rekao je Šoti.

Prema informacijama koje poseduje, broj mladih koji se javljaju na prijmne ispite na Pravnom fakultetu svake godine opada. Zbog toga smatra da odluka o ukidanju prava na polaganja ispita na mađarskom jeziku ima veliki uticaj.

– Sve ovo dokazuje da ono što se događa na Pravnom fakultetu ima uticaja na omladinu mađarske nacionalnosti u Vojvodini – rekao je Šoti i dodao da će sledeće nedelje biti doneta odluka o daljim koracima Udruženja.

Prošle godine Viši sud je bio doneo privremenu odluku po kojoj je prijemni ispit za upis na Pravni fakultet mogao da se polaže i na mađarskom jeziku. Međutim, to se nije dogodilo, jer je Pravni fakultet u međuvremenu uložio žalbu koju je Apelacioni sud prihvatio.

Izvor: Beta/021
Foto: 021