Početna Gradske teme Nemanja Vukčević: Svrsishodan gradonačelnik je onaj koji ne anulira rad svojih prethodnika

Nemanja Vukčević: Svrsishodan gradonačelnik je onaj koji ne anulira rad svojih prethodnika

NS Hronika

Mr Nemanja Vukčević, član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, odgovorio je na pitanja u vezi sa predstojećim izborima.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Najlakše je kritikovati, i sigurno je da nikog ne zanimaju okolnosti, kompleksnost i težina problema koje smo zatekli. Na primer, neko može prigovoriti da je infrastrukturu trebalo obnavljati u centru grada umesto da se ona po prvi put uvodi u prigradska naselja, ali to je pitanje stanovišta, a ne pitanje valjanosti odluke. Bezbroj je takvih primera, ali rukovođeni smo isključivo boljitkom građana, i zbog toga sam uveren da će nam se to i vratiti kroz povoljan izborni rezultat, kako bismo krucijalne i najveće projekte koje smo započeli, na najbolji način i završili.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da promeni?

– Nova vlast, koja god to bila, ne sme a priori odbacivati prethodno započete projekte. Naprotiv, njen zadatak je precizan i brz odabir prioriteta koje treba nastaviti, sa jedne strane, i postavljanje novih ciljeva sa druge strane, imajući u vidu, konkretno, kao primer, formiranje i opremanje nove industrijske zone, inostrane partnere, eventualna javno-privatna partnerstva, reformu javnog sektora, ali svakako i sopstvene ljudske resurse u ekonomiji znanja, koje ni u kom slučaju ne treba podceniti. Podzemna garaža, deponija sa proizvodnjom ekološke energije iz otpada, veća iskorištenost vodenog prostora sigurno su i potrebe i izazov našeg grada u budućem periodu.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– “Idealno” je neprimerena reč za vreme i okolnosti u kojima živimo. Ali, svrsishodan gradonačelnik je svakako onaj koji ne anulira rad svojih prethodnika, koji je fokusiran pre svega na interes građana čiju će podršku zaslužiti, ne političkim trikovima, nego radom, rezultatom, i strateškim razvojem grada, čak i kad su okolnosti vanredne ili otežane prekobrojnom koalicijom. Takvo iskustvo imao sam u radu sa gospodinom Milošem Vučevićem.

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Privatna arhiva