Početna Gradske teme Neophodan novac za personalnu asistenciju i troškove bolovanja asistenkinjama iz Novog Sada

Neophodan novac za personalnu asistenciju i troškove bolovanja asistenkinjama iz Novog Sada

0

Centar “Živeti uspravno” poziva ljude da doniraju sredstva za personalnu asistenciju ljudima kojima je potrebna, a nemaju pravo na nju.

Neophodno je još 992.000 kako bi se obezbedila personalna asistencija osobama iz Subotice, Doboja i Sombora i 117.000 za troškove bolovanja dvema asistentkinjama u Novom Sadu pošto gradski pravilnik o finansiranju usluge personalne asistencije ne predviđa pokrivanje nijedne druge stavke sem stavki koje ulaze u cenu rada (neto i doprinosi za odrađen sat).

“Veoma je malo ostalo (na obezbeđenih 26 miliona dinara u ovoj godini za uslugu personalne asistencije i iskustvenu podršku) da u iduću, za koju je najavljeno finansiranje svih troškova, Centar prvi put od 2011. uđe bez manjka, i nesmetano nastavi da organizuje oba vida podrške koje trenutno, upućeni/e na njega svakodnevno, pružamo ili koristimo nas pedeset petoro”, navode iz ovog Centra.

Dodaju da su poslali predlog za izmenu državnog Pravilnika o bližim uslovima i standardima pružanja usluga socijalne zaštite kako bi procena realnih potreba, a ne stepen i vrsta oštećenja i podatak s kim osoba živi bilim kriterijumi za odobravanje usluge personalne asistencije i kako bi se Pravilnik uskladio sa preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

“U Novom Sadu je zaključno sa 17.9. ove godine, u postojećem zakonskom okviru, urađeno sve što se moglo, izuzev što u definisanu cenu usluge ulaze samo neto iznos i iznos za doprinose po odrađenom satu, asistentima i ličnim pratiocima detetu nisu plaćeni slobodni dani predviđeni Zakonom o radu, niti putni troškovi, što personalne asistente Centar obezbeđuje donacijama i participacijom korisnka/ca. Operativne troškove Grad sufinansira sa linije namenjene pojektnom i programskom finansiranju”, objašnjavaju.

Zaključuju da je izazov to što po državnom pravilniku samo društveno aktivne punoletne osobe, koje su ostvarile pravo na uvećan dodatak za tuđu negu i pomoć imaju pravo na finansiranje usluge personalne asistencije iz budžeta lokalne samouprave ili namenskim transferima u slučaju siromašnih opština, što za posledicu, shodno broju osoba koje ispunjavaju ove kriterijume, ima to da je usluga organizovana u manje od 30 opština za manje od 300 osoba.

Podsetimo, u novembru 2019. godine Skupština Grada Novog Sada izmenila je Odluku o socijalnoj zaštiti, čime je odlučeno da će se sa direktne budžetske linije finansirati usluge ličnih pratilaca deteta i personalnih asistenata za odrasle.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay