Početna Gradske teme Neoplanta čeka 30 miliona evra za nove investicije

Neoplanta čeka 30 miliona evra za nove investicije

marko-cadez-neoplanta

Investicije su, bile one strane ili domaće ključ unapređenja privrede, zato su ulaganja u proizvodnju podizanje njenog kapiciteta i konkurentnosti uvek prvorozredni poslovni poduhvati, čulo se danas u industriji mesa Neoplanta čije je proizvodne pogone posetio predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež najavljujući novi model komorskog sistema koji bi trebalo da stupi na snagu prvog januara naredne godine.
Rekontrukcija proizvodnih pogona Neoplante započeta je 2011. godine i u nju je uloženo 20 milona evra, rekao je izvršni direktor Neoplante Slobodan Vasilić najavljujući nove investicije vredne trideset miliona evra.

Naredne godine biće započet projekat izgradnje prečistača otpadnih voda, kao i moderna farma svinja, kapaciteta 150 hiljada tovljenika na godišnjem nivou.

Za projekte u domenu ekologije očekujemo podršku grada, a kada je u pitanju nova moderna farma ona će dati novi zamajac stočarstvu na ovim prostorima, jer će se u proizvodni proces uključiti i primarni proizvođači, poručili su iz novosadske Neoplante.

Strane direktne investicije, odnosno dolazak stranih investitora su za Srbiju veoma bitni ali isto toliko su nam važni i domaći investitori“, rekao je Čadež.

Izrazivši zadovoljstvo uspešnim poslovanjem te domaće fabrike, on je posebno istakao značaj konstantnog ulaganja te kompanije u razvoj.

Čadež je naglasio da će naše kompanije, pogotovo one koje su izvozno orijentisane, imati punu podršku PKS pre svega kada je reč o pronalaženju novih tržišta, pristupu evropskim fondovima, jačanju izvoznih potencijala kao i u intenziviranju dijaloga sa državnim organima i institucijama.

PKS, koja je u procesu reorganizovanja i modernizovanja, trebalo bi da postane “pravi servis našoj privredi”, kako bi se kompanije u našoj zemlji brže razvijale i pre svega izvozno ojačale, što je u opštem interesu, napomenuo je Čadež.

On je u tom pogledu najavio skori početak dijaloga sa privrednicima povodom zakonskih rešenja o novom komorskom sistemu u Srbiji koji će, kako je dodao, biti “efikasan servis u funkciji razvoja srpske privrede”.

Govoreći o procesu reorganizacije našeg komorskog sistema, Čadež je naveo da je u toku supervizija sa Privrednom komorom Austrije, koja je naš partner u tom procesu i po čijim se merilima modernizuje PKS.

Austrija je pre 15 godina bila uvozno orijentisanja zemlja a sad je, zahvaljujući u prvom redu reformi komorskog sistema i dobroj privrednoj komori, znacajan izvoznik čija privreda od deset zarađenih evra šest ostvari na inostranom tržištu, naveo je Čadež.

Autor i foto: RTV