Početna Gradske teme Protestni skup “Solidarnost sa stanarima Depresije”

Protestni skup “Solidarnost sa stanarima Depresije”

naselje_depresija1

Protestni skup “Solidarnost sa stanarima Depresije”, u organizaciji novosadskih nevladinih organizacija i inicijativa građana, održaće se na Trgu slobode, u petak 14. avgusta u 14 časova.
Skup se organizuje u znak solidarnosti sa stanarima naselja Depresija u Novom Sadu, koji se ovih dana pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova i bukvalno izbacuju na ulicu. Cilj skupa je da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za komšije čija je egzistencija temeljno ugrožena.

Naselje Depresija nalazi se između Limana IV i Telepa, a nastalo je sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata “Prvog maja” i “Neimara”, koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada. Tada su aplicirali za dobijanje stana preko firme, uplaćivali novac u stambeni fond, međutim, kako su firme propadale, privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao je njihovo stalno prebivalište.

Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna, koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi, jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi. Za to vreme, svaka gradska vlast – od SRS, preko DS, pa do SNS – obećavala je stanovnicima Depresije da će im obezbediti makar privremeni smeštaj i garantovala da neće biti izbačeni na ulicu.

Od pre nedelju dana, privatni izvršitelji već su iselili dve barake, radnici koji su tu boravili završili su kao beskućnici, a uskoro se očekuje da stignu i rešenja za iseljenje ostalih stanovnika.
Nevladine organizacije Novog Sada i neformalne inicijative građana pokrenuli su peticiju koju će predati novosadskim vlastima.

Organizatori skupa će zahtevati od gradskih vlasti da u petak prime predstavnike stanara Depresije i saopšte im kada će napokon ostvariti svoja obećanja.

Autor i foto: 021.rs