Početna Gradske teme Nepredviđeni radovi pomerili završetak nove Glavne crpne stanice za april

Nepredviđeni radovi pomerili završetak nove Glavne crpne stanice za april

0

Izgradnja nove Glavne crpne stanice (NGCS) kod drumskog-železničkog mosta produžena je sa 400 na 482 dana.

U JKP “Vodovod i kanalizacija” su potvrdili da se radi o objektivnim razlozima za pomeranje roka, jer su se pojavili nepredviđeni dodatni radovi.

Naime, u odluci od 13. januara Vodovod je prihvatio da produži rok za 82 dana, odnosno skoro tri meseca. U dokumnetu se kaže da su izvođači tri puta podnosili zahtev za produženje roka i to 6. marta, 14. juna i 5. septembra 2019. godine. U prvom zahtevu iz marta su tražili da se produži rok za 26 dana i to 20 dana zbog toga što je otkriveno prisustvo visokonaponskog kabla koji je morao da se premesti, dva dana zbog potrebe da se uklone i sruše ploče i temelji kuće za čije postojanje se nije znalo, kao i još pet dana zbog loših vremenskih prilika. Od toga je prihvaćeno da im rok bude produžen za 22 dana.

Izvođači radova su u druga dva zahteva tražili produženje od ukupno 99 dana zbog nemogućnosti zatrpavanja. Kako je objašnjeno, izvođači su od 24. marta do 1. avgusta prošle godine radili u smanjenom obimu jer nisu mogli da zatrpaju prostor oko crpne stanice, trafo stanice i kontrolno-komandnog centra, jer je materijal iz iskopa zbog veće količine mulja bio neupotrebljiv za nasipanje. Prihvaćeno je da im se odobri 60 odsto od predloženog, odnosno 60 kalendarskih dana. Prema ovome, radovi bi trebalo da budu gotovi 11. aprila, pošto je prvobitan rok bio 20. januar ove godine.

Rukovodilac Službe razvoja sistema “Vodovoda i kanalizacije” Radoica Stefanović kaže za “021” da je osnovni razlog za produženje roka problem sa muljem koji je nađen, a nije mogao da se iskoristi za nasipanje, nego je morao na deponiju. Kako je pojasnio, pod zemljom su nađeni i ostaci nekadašnjeg kanala iz sistema Dunav-Tisa-Dunav koji je zatrpan šezdesetih godina prošlog veka, a novi napravljen nešto severnije.

Stefanović kaže da uvek postoji mogućnost da i rok od 11. aprila bude probijen zbog nekih drugih problema koji mogu usporiti radove, kao što sada imaju dodatne i nepredviđene poslove oko ulivnog kolektora. On je dodao i da će dodatni radovi povećati troškove, koji trenutno iznose 859.525.360,15 dinara bez PDV-a.

– Cena će biti viša, ali još nemamo ugovor kojim je to definisano. Svi ovi problemi koji su se pojavili pored pomeranja roka izuskuju i dodatni novac – navodi Stefanović.

Podsetimo da NGCS gradi konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće “Energotehnika-Južna Bačka” iz Novog Sada, a čine ga još “Graditelj NS”, “Tehnounion-Eksim” iz Sremske Kamenice, “Hydrovision” iz Beograda, “Indas” iz Novog Sada i “Gorenje projekt inženjering” iz Velenja u Sloveniji.

Gradnjom nove Crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti kod Rokovog potoka i nekadašnje fabrike “Pobeda” u Petrovaradinu izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi Glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay