Početna Gradske teme Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu u Novom Sadu

Otkrivena spomen-ploča Ignjatu Pavlasu u Novom Sadu

0

Član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić prisustvovao je otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu, advokatu, kulturnom i nacionalnom posleniku, starešini Sokola, znamenitom Novosađaninu koji je dao veliki doprinos prilikom oslobođenja grada i organizovanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine.

Spomen-ploča je rad akademskog vajara Luke Kulića i postavljena je na kući u kojoj je Ignjat Pavlas živeo, u Železničkoj ulici br. 10 u Novom Sadu. Kuća je nedavno adaptirana u ugostiteljski objekat “Macchiato House”, a na inicijativu vlasnika Željka Krkljuša izradu ploče su finansirali “Macchiato House” i Advokatska komora Vojvodine.

– Čast mi je i zadovoljstvo da u ime Grada Novog Sada prisustvujem otkrivanju spomen-ploče Ignjatu Pavlasu. Ovaj istaknuti Novosađanin, doktor pravnih nauka, bio je između ostalog i starešina Sokolskog društva i za vreme njegovog manadata sagrađen je i Sokolski dom u kom se danas nalazi Pozorište mladih. Takođe je bio i osnivač prvog Planinarskog društva Vojvodine, advokat, jedan od osnivača Advokatske komore Vojdvodine i učesnik Velike narodne skupštine kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Nažalost, Ignjat Pavlas bio je jedan od mnogih Novosađana koji su na surov način izgubili život u Novosadskoj raciji. Postavljanjem ove spomen-ploče odajemo počast velikom rodoljubu, čoveku koji je to zaslužio velikim delima, a na nama je da cenimo tekovine koje nam je postavio i da zajednički radimo na promociji najviših ljudskih vrednosti – rekao je Milan Đurić.

Vlasnik ugostiteljskog objekta “Macchiato House” Željko Krkljuš je podsetio da je Ignjat Pavlas bio veliki čovek i humanista.

– Drago mi je što sam sa svojom porodicom imao mogućnost da podizanjem ove spomen–ploče otrgnem od zaborava ljudsku veličinu kao što je bio Ignjat Pavlas – rekao je Željko Krkljuš.

Advokat Srđan Dobrosavljev iz Advokatske komore Vojvodine je naglasio da je velika čast pripadati profesiji za čiji ugled je, između ostalih, veoma zaslužan i Ignjat Pavlas koji je svojim radom, posvećenošću i delima doprineo tome da advokatura bude visoko cenjena na ovim prostorima.

Izvor: NSU
Foto: Novisad.rs