Početna Gradske teme Nestale stare ploče kod SNP-a: Napreduju radovi na gradnji Pozorišnog trga

Nestale stare ploče kod SNP-a: Napreduju radovi na gradnji Pozorišnog trga

0

Stare granitne ploče koje su decenijama krasile Pozorišni trg uklonjene su. Radovi na rekonstrukciji trga počeli su pre nekoliko dana. Ploče koje su u poslednje vreme više su predstavljale ruglo, jer su bili polonljene i izgubile su stari sjaj, a bile su opasne kako za šetače, tako i za kućne ljubimce, odlaze na otpad, a trg će dobiti potpuno nov izgled.

Projektom rekonstrukcije, predviđenja je zamena svih ploča modernim i kvalitetnijim materijalima, a uz to biće urađen potpuno moderan urbani mobilijar koji dolikuje jednoj evropskoj prestonici kulture.

Mašine su opklolile trg, radovi teku punom parom kako bi se on što pre vratio građanima na korišćenje, ali u novom ruhu.

Radovi na uređenju dela gradskog jezgra Novog Sada počeli su 1. marta, izvođenjem kanalizacione mreže u zoni raskrsnice Jevrejske ulice i Bulevara Mihajla Pupina.

U prvoj fazi radovi će se izvoditi u zoni Pozorišnog tga, Uspenske ulice i dela prolaza između Srpskog narodngo pozorišta i TC “Apolo”. U ovoj fazi biće urađeno dekorativno i javno osvetljenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, kao i parterno i hortikulturalno uređenje.

Oko SNP-a će biti postavljene mermerne i behatlon kocke, fontana, informacioni displeji, klupe i drugi urbani mobilijar.

Zanimljivo je da će biti ugravirano 90 događaja iz istorije Novog Sada, na srpskom i engleskom jeziku.

U okviru rekonstrukcije Pozorišnog trga, biće zasađeno 25 novih stabala, delimično izraslih stabala koji će biti u betonskim jamama kako bi se prečilo nekontrolisano širenje korenja, koje može da ošteti podzemne instalacije.

Ugovorena vrednost radova je 378.001.144,73 dinara, a rok za završetak je 270 kalendarskih dana.

Foto: Nsuzivo.rs
Foto: SNP/Promo