Početna Gradske teme Istorija botanike u Novom Sadu: Tajland i Rusija u novootvorenom herbarijumu

Istorija botanike u Novom Sadu: Tajland i Rusija u novootvorenom herbarijumu

0

Na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za biologiju i ekologiju, u zbirci herbarijuma izloženo je preko 200.000 eksikata, kako iz Vojvodine i Srbije, tako i iz sveta.

– Ako presujemo biljke starim metodama treba nam dve do tri nedelje. To znači da biljkama menjamo novine svaki dan. Te novine su neka interesantnost herbarijuma, jer su iz 50-ih, 60-ih, 70-ih godina prošlog veka. Svi naši profesori koji su radili ovde su sakupljali novine i donosili ih. Čitamo ko je bio pobednik Kupa Jugoslavije dok presujemo biljke – rekla je Milica Rat, rukovodilac u naučnoj zbirci herbarijuma i kustos.

Rekonstrukcija najvećeg herbarijuma u Vojvodini, i jednog od najvećih u zemlji, trajala je dve godine. Zbirka se sastoji iz 13 kolekcija, a jedan deo dobijen je razmenom s Kikindskim muzejem i datira iz 1854. godine. Ružica Igić, profesorka sa Prirodno-matematičkog fakulteta naglasila je da postoje i stariji, Pančićevi primerci.

– Ima retkih biljnih vrsta, onih koje su zakonom zaštićene, onih koje su na granici iščezavanja. Da nemamo te herbarske primerke, ne bismo znali da su na području Srbije rasle neke biljke koje su danas nestale. Kao što je primer jedne biljčice koja se naziva Alyssum linifolium, koja je rasla na Titelskom bregu. Te vrste više nema, ona je nestala sa našeg područja – istakla je profesorka Igić.

Zbirka je uvek otvorena za sve, a dok ste u zgradi možete pogledati i zbirku školjki iz Jadrana, koja u svojoj kolekciji broji 302 školjke.

– Botanika nije nova disciplina u Vojvodini. Godine 2018. proslavljeno je tri veka botanike u Vojvodini. Pored Vojvodine, koja je u fokusu istraživanja, tu su i sve zemlje bivše Jugoslavije, tu je velika kolekcija iz Grčke, skoro 4000 eksikata, Rumunije, Bugarske, Albanije, Mađarske, Italije, Slovačke i Češke – izjavio je za naš portal profesor Goran Anačkov sa katedre za botaniku.

U ovom herbarijumu se čuva i prvi primerak ambrozije ubrat na području Srbije 1953. godine, između Novog Sada i Sremskih Karlovaca. Za ovu biljku se znalo i ranije, ali je ovo naučno verifikovan primerak. U saradnji sa tajlandskim univerzitetom Prince of Songkla, u koji odlaze novosadski studenti u razmene, pa u herbarijumu ima i biljaka sa Tajlanda.

Ovako očuvane biljke mogu da traju 400 do 500 godina, a iz desetina godina starih biljaka se može izvući i DNK i uraditi molekularna analiza kako bi se utvrdila srodnost sa drugim grupama.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay