Početna Gradske teme Nestanak struje više neće uticati na vodosnabdevanje

Nestanak struje više neće uticati na vodosnabdevanje

Ekipe Javno komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, “NS koncept” i “EPS distribucije” u ponedeljak, 10. avgusta, biće angažovane u trafostanici “Vodovod 2” na nadogradnji postojećeg sistema za automatsko prekopčavanje napajanja Fabrike vode i povezivanja komunikacije na njega.

Zbog radova, koji počinju u 10 sati, pritisak vode će biti privremeno niži u celom Novom Sadu i prigradskim naseljima.

Ti radovi predstavljaju poslednju fazu poboljšavanja sistema da bi se u budućnosti smanjili problemi u vodosnabdevanju do kojih dolazi prilikom nestanka struje na pogonu za preradu i distribuciju vode, saopštili su iz “Vodovoda”. Dok radovi budu trajali, oko 50 odsto preradnog kapaciteta dolaziće s Mišeluka, a biće potrebno sat i po do dva da se pritisak u mreži u potpunosti normalizuje. Prestanak napajanja će trajati 10-15 minuta, a sve to će prouzrokovati smanjenje pritiska u čitavoj distributivnoj mreži.

Jedna od novosti iz JKP “Vodovod i kanalizacija” je i ulaganje dva miliona dinara u projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja koji se realizuju radi očuvanja i proširenja kapaciteta izvorišta novosadskog vodovoda. Njime se, kako navode, definiše obim i vrsta radova koji će se obavljati u narednom periodu, dok će se istraživanje raditi na izvorištima Štrand, Petrovaradinska ada i Ratno ostrvo.

– Na osnovu projekta od Pokrajinskog sekreterijata za energetiku i mineralne sirovine dobija se istražno pravo za traženo područje. U narednom periodu, kao i u prethodnom, kada se takođe radilo po tom projektu, rekonstruisaće se postojeći BHD bunari, a i predviđa se i izgradnja novih – ističu iz JKP “Vodovoda i kanalizacija”.

Nova crpna stanica do kraja godine

Kada je u pitanju izgradnja nove crpne stanice na Keju, iz “Vodovoda” poručuju da su radovi na osnovnom ugovoru za NGC1 trenutno obustavljeni jer se čeka izgradnja priključka i trafostanice za napajanje objekta električnom energijom koje izvodi “Elektrovojvodina” po, kako kažu, “posebnom ugovoru za priključenje objekata”. Trenutno se izvode dodatni radovi po posebnom ugovoru, dok se završetak svih radova ipak planira do kraja 2020. godine.

Deo tog projekta su i aktuelni radovi na izvorištu Ratno ostrvo na bunaru BHD-8. Iako je završetak posla planiran za kraj jula ili početak avgusta, radovi još nisu završeni, a iz “Vodovoda” navode da će posle završnog testiranja bunar biti pušten u rad krajem avgusta, i dodaju da je završeno utiskivanje drenova, a da je u toku opremanje i povezivanje bunara. Oni su do sada davali oko 40 litara vode u sekundi, a nakon obnavljanja će davati 120 litara i Ratno ostrvo će imati dva potpuno oformljena bunara.

Nakon završnog testiranja bunar broj 8 će biti pušten u rad krajem avgusta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je nedavno, tokom obilaska radova na bunaru broj 8, naveo da reni-bunari na Ratnom ostrvu predstavljaju najveće izvorište pijaće vode za grad, u koje se sada ugrađuje najmodernija nemačka tehnologija, čime se, kako je istakao, ulaže u budućnost vodosnabdevanja Novog Sada. Vrednost te investicije je 85 miliona dinara. Kao najveći zadatak Grada i tog preduzeća naglasio je vraćanje u funkciju bunara na Štrandu koji ne rade 12 godina. Tada je direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Gvozden Perković za “Dnevnik” naveo da je od Nove godine u planu i jedan bunar na Štrandu koji bi davao novih 100 litara vode.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay