Početna Gradske teme Nestašica drva i u Novom Sadu, cena basnoslovno skočila

Nestašica drva i u Novom Sadu, cena basnoslovno skočila

wood-1146650_640

Zbog vremenskih prilika, poslednjih dana je u Novom Sadu, ali i u celoj Srbiji povećana potražnja ogrevnog drveta, a njega na stovarištima nema.

Prodavci kažu da je nestašica ogreva nastala zbog izuzetno niskih temperatura usled kojih su Novosađani potrošili lagerovan ogrev u svojim domaćinstvima, a dobavljači zbog loših vremenskih uslova ne dostavljaju robu.

– Prodali smo skoro sve što smo imali, a bili smo dobro snabdeveni. Najveća količina uglja koja dolazi i koja se prodaje na ovom tržištu dolazi iz rudnika Kolubara. U rudniku je bio obustavljen utovar uglja za široku potrošnju zbog povećane potrošnje električne energije. Morali su svu proizvodnju da preusmere na termoelektrane. Očekujemo da će do kraja nedelje situacija biti bolja, jer bi trebalo da stigne ugalj u Novi Sad. Nakon toga očekujemo i nove količine drva – kaže Branko Bjelić sa stovarišta uglja u Petrovaradinu.

Ledeni talas, dugi dani tokom kojih su mnogi predeli bili zavejani i minus koji je okovao Srbiju doveo je do toga da su ljudi maltene danonoćno ložili šporete. Drva su dokupovali oni koji su stigli, jer sada se jedva gde može naći još pokoji kub. Dobavljači su obustavili isporuku jer ne mogu da dođu do šume i bezbedno izvuku drvo.

Na stovarištima ogreva u Užicu sve je manje drva i uglja, čemu je pored loših vremenskih uslova doprinela i nestašica peleta.

– Za nekoliko dana prodao sam 100 kubika, ostalo mi je još 20. Imam u šumi još 30-40 kubika, ali ne mogu da izvučem zbog snega. Iz Beograda me čak zovu, traže drvo, ali jednostavno nemam. Narod se uzdao u pelet, ali ni njega nema – kaže za Blic Radan Jezdimirović, trgovac drvima iz okoline Užica.

I Beograđani koji nisu štedeli kubike mučiće muku da nabave nove. Cena drva za ogrev skočila je za nekoliko dana sa 35 na 40 evra. Na valjevskim stovarištima mahom ima bosanskog uglja, “banovića” i “kreke”, a cene se kreću od 15.000 do 17.000 dinara za tonu. Uglja iz “Kolubare” koji je daleko jeftiniji, međutim, nema već duži period.

U subotičkim drvarama u poslednje tri nedelje povećana je potražnja za ogrevom, najviše za bukvom i bagremom, a zbog velike potražnje povećana je i cena po kubiku drva na oko 5.600 dinara.

Drva i ugalj u apatinskim drvarama rasprodate su unapred. U Kikindi je velika potražnja za čvrstim ogrevom, a zbog manjka novca, neki grđani drva i ugalj kupuju na džakove.

– Zbog ekstremno niskih temperatura, potražnja je znatno veća nego proteklih godina. Takođe, usled loše finansijske situacije, veliki broj domaćinstava nije obezbedio ogrev za čitavu zimu, nego samo za početni period. Ova hladnoća iscrpila im je pripremljene zalihe, pa su morali da dokupljuju – navodi vlasnik stovarišta Milan Glišović u Čačku.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay