Početna Gradske teme Nesvakidašnje gužve ispred zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Nesvakidašnje gužve ispred zgrade Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Građani koji moraju da otvore bolovanje duže od 30 dana pred lekarskom komisijom, dolaze ispred zgrade novosadske filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na Žitnom trgu već u pet sati ujutro, iako se šalteri otvaraju tek u pola osam, ukazuje Udruženje građana “NS blok”. Svoje tvrdnje, oni dokumentuju i fotografijama napravljenim pre nekoliko dana.

Kako navode u saopštenju, red se formira u Hilandarskoj ulici ispred ulaznih vrata. Na pomenutoj lokaciji nema nikakve zaštite u vidu nadstrešnice već su građani izloženi različitim vremenskom neprilikama.

– Oko pola osam se skupi i više desetina građana. Tada se otvara šalter i obezbeđenje pušta u hol po 20 građana dok ostali i dalje čekaju napolju. Prednost imaju trudnice i invalidi tako da se broj pacijenata naglo poveća nakon pola 8. Na šalteru se dobijaju redni brojevi i brojevi ordinacija gde se vrši pregled pacijenata, ali vreme pregleda je nepoznato tako da svi pacijenti čekaju na red u čekaonici. U čekaonici je neopisiva gužva, a higijenski uslovi su na veoma niskom nivou. Takođe, trudnice čekaju u redu sa bolesnim ljudima u istoj zagušljivoj prostoriji – upozorana “NS blok”.

Kako ističu, pacijent koji dođe ispred zgrade oko šest sati ujutro, uz malo sreće može da obavi pregled do 10 časova. Ko dođe posle pola osam, rizikuje da tog dana uopšte ni ne dođe na red pošto lekarska komisija radi samo pre podne, odnosno do 15.30. Ti ljudi moraju da dođu ponovo sutradan.

“NS Blok” navodi da je ovakvo ponašanje prema Novosađanima nehumano, te da je neophodno da Fond za zdravstveno osiguranje, uz pomoć Grada Novog Sada, obezbedi uslove za efikasniji rad lekarske komisije, da razdvoji bolesne i trudnice, da promeni sistem dodele brojeva i omogući zakazivanje preko interneta ili telefonom. Ukoliko nema dovoljno lekara, treba da razmotre mogućnost da se na neki način angažuje neophodan broj stručnog medicinskog osoblja, kao i da se obezbedi adekvatan prostor.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay