Početna Gradske teme Nevladine organizacije zainteresovane za projekte Evropske unije!

Nevladine organizacije zainteresovane za projekte Evropske unije!

sastanak_o_projektima (1)

Plava sala Skupštine grada Novog Sada bila je juče mala za sve zainteresovane predstavnike nevladinih organizacija koji su prisustvovali konferenciji “Evropski projekti – od ideje do realizacije”.
Predstavljeni su projekti u okviru IPA programa, programa Evropa za građane i građanke, kao i programa Mladi u akciji.
Relevantne informacije o evropskim programima i projektima, potencijalnim izvorima finansiranja, kao i o važnosti razvijanja partnerstava, održivosti, inovacijama i budžetiranju, prisutnima su podelili predstavnici organizacija koje kontinuirano realizuju EU projekte – Inženjeri za zaštitu životne sredine, Balkan Idea Novi Sad, Centar za omladinski rad i Evropski pokret u Srbiji. Oni su podelili svoja iskustva, ali i istakli prepreke na koje su nailazili, kao i izazove sa kojima su se suočavali.

Učesnicima iz Novog Sada, Inđije, Aradca, Seleuša, Subotice, Bečeja, Novog Bečeja, Sremskih Karlovaca, Vršca, Kovačice, Zrenjanina i Vrbasa, članica ekspertskog tela Delegacije EU u Srbiji – Tim Evropa, Marija Popović pojasnila je nekolicinu EU programa, njihovu svrhu i ciljeve, a potom i skrenula pažnju na pojedinosti koje su važne prilikom pisanja, konkurisanja i implementacije projekata. EU Info Point Novi Sad, koji je organizovao današnju konferenciju, nastaviće i ubuduće da se bavi ovim temama, a događaj u Plavoj sali samo je uvod u predstojeće aktivnosti koje podrazumevaju edukaciju, informisanje i upoznavanje građana sa mogućnotima koje im nude EU programi.

Podsetimo, Delegacija Evropske unije u Srbiji otvorila je svoje Informacione kutke (EU Info Point) u Novom Sadu i Nišu, koji imaju za cilj promovisanje evropskih vrednosti i direktno pružanje informacija građanima u vezi sa funkcionisanjem EU i saradnje Srbije i država članica EU.