Početna Gradske teme Nezadovoljstvo prodavaca sa Limanske pijace raste: “Tržnica” raži rešenje za golubove

Nezadovoljstvo prodavaca sa Limanske pijace raste: “Tržnica” raži rešenje za golubove

0

Kakve probleme mogu da naprave golubovi kada se nastane na jednom mestu najbolje znaju prodavci na Limanskoj pijaci, kao i Javno komunalno preduzeće “Tržnica” koje sa tim pticama “muku muče” već nekoliko godina zbog izmeta, prljavštine, smrada i buke koju redovno stvaraju na pomenutoj pijaci.

Iz razgovora sa nekoliko prodavaca saznali smo da poteškoće sa golubovima postoje od kako je krov na toj pijaci napravljen. Održavanje higijene je sve teže. Kupci su sumnjičavi, jer voće koje kupuju nije pokriveno, a sa krova padaju prljavština i perje.

Prodavci su za list “Dnevnik” naveli kako znaju da je “Tržnica” na nekoliko načina, poput postavljanja mrežice, puštanja zvukova radi rasterivanja, iglica/eksera, pokušala da reši ovaj problem, ali bezuspešno. Uprkos brojnim pokušajima tog Preduzeća, prodavci nisu zadovoljni i traže da se taj problem reši kako bi pospešili prodaju koja je, kako kažu, opala upravo iz tog razloga.

– I mi sa Limanske pijace bismo bili jeftiniji kada bi bilo više kupaca, ali što bi kupac došao kada je pijaca puna golubijeg izmeta – pita se jedan od prodavaca voća koji je želeo da ostane anoniman. – Sugrađani su na početku komentarisali nered koji prave golubovi, a onda su vremenom jednostavno prestali da dolaze, jer se gade. Meni padne perje na robu, ja ga ne vidim ceo dan, a kupac koji vidi pero neće da kupi prehrambene proizvode od mene. Kažu da je sreća kada golub ostavi trag na tebi…pa da, možda jeste na drugom mestu, ali na pijaci nije!

Taj nezadovoljan i vidno isfrustiran prodavac dodaje kako niko od njegovih kolega ne može da zaštiti svoju robu od prljavštine koja pada, uprkos tome što se trude da svakodnevno održavaju higijenu.

– Pijace su se tokom pandemije prve zatvorile, upravo iz razloga što nadležni nisu u stanju da je opreme i očiste kako treba – navodi on. – Čak i da ne vlada koronavirus, to što golubovi unerede je veoma opasno po ljude. S obzirom na to koliko plaćamo “Tržnici” – to JKP takođe treba da uloži mnogo kako bi rešilo ovaj evidentni problem. Nek uvedu stotinu pravila, nije problem, pravila i treba da postoje, ali neka u potpunosti srede pijacu da narod bezbrižno može da kupuje i da ovaj prostor ponovo zaživi.

Negativnim kritikama o nataloženom izmetu, perju i nečistom okruženju, pridružilo se još nekoliko prodavaca koji su potvrdili tvrdnje našeg sagovornika. Uprkos tome, jedan od njih, koji je takođe želeo da ostane anoniman, je istakao kako, kada je u pitanju higijena pijace, JKP “Tržnica” zaista vodi računa o tome. Ipak, i on je naglasio kako “pijaca ne sme da bude leglo zaraze i bolesti i to iznad sirovih namirnica”.

– Čistači stvarno vode računa, ali sam se ponadao da će tokom vanrednog stanja, kada smo bili zatvoreni, između ostalog, počistiti i ono što mogu od golubova, ali ništa od toga – istakao je on. – Možda bi mogli da dovedu sokola koji bi, verujem, doprineo da se golubovi razbeže i da tu više ne dolaze. Po meni bi trebalo sve te mreže ukloniti, a onda ove konstrukcije dobro oprati i dezinfikovati, ako već želimo čistu pijacu.

Ana Pataki iz JKP “Tržnica” ističe kako su u potpunosti svesni problema koji prouzrokuju golubovi i navodi kako je njihovo Preduzeće preduzelo sve mere i na sve načine koji su bili u njihovoj moći i zakonskim okvirima pokušalo da reši ovaj problem. Navodi kako su tražili pomoć i od nadležnih inspekcija, ali da za sada rešenje nisu pronašli.

– Razumemo u potpunosti da problem sa golubovima ide na štetu naših zakupaca, ali sve što je bilo u našoj moći smo isprobali i radimo sve kako bismo održali higijenu, pridržavamo se plana mera koji se tiče dezinfekcije, ali za golubove smo apsolutno nemoćni – zaključuje Pataki i dodaje kako neće odustati od traganja za efikasnim rešenjem. – Jedno vreme je ispod tog natkrivenog dela bila mreža koja je sprečila golubove da se penju, međutim, sama mreža je bila problematična, jer je zadržavala veću količinu perja i otpada, pa smo je zbog toga skinuli. Stavljali smo i iglice, a redovno otvaramo krovne prozore, no, golubovi ne nameravaju da izlete. Opcija da se u potpunosti ukloni krov nam apsolutno nije u interesu, jer je cela Limanska pijaca natkrivena, a to nisu pojedinačne ploče nego krov iz velikih komada. Neki drugi način uklanjanja golubova ne bi bio human, pa samim tim za sada ne znamo kako da rešimo ovaj evidentan problem.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay