Početna Gradske teme Nezaposleni Novosađani sve više uče novi zanat

Nezaposleni Novosađani sve više uče novi zanat

Na evidenciji nezaposlenih u Novom Sadu krajem jula zabeleženo je 18.130 građana, od kojih više od 56 odsto čine žene.

U odnosu na isti period prošle godine, 2017. se broj nezaposlenih smanjio gotovo 18 odsto.

Svi oni, ali i oni koji nisu prijavljeni na Birou, imaće priliku da u septembru pronađu posao na trećem sajmu zapošljavanja koji se ove godine organizuje u saradnji s Gradom Novim Sadom.

Na evidenciji nezaposlenih je najviše onih sa završenom srednjom školom – 5.300, a najmanje – 33 – je s doktoratom

Iako je u poslednje vreme prisutan trend sve masovnijih odlazaka u inostranstvo, NSZ nije se bavio obučavanjem nezaposlenih za rad u evropskim zemljama. Međutim, godinama organizuju kurseve stranih jezika. Osim toga, u toku su redovne obuke za nezaposlene pa je tako do kraja pologudišta obučeno 381 lice, i to na kursevima engleskog (početni i srednji nivo) i nemačkog jezika (početni nivo), informatičke obuke prema ECDL standardima, ali i kursevima za geronto-domaćice, manikir-pedikir, frizera i pomoćnika frizera.

Osim toga, dosta njih obučeno je u Edukativnom centru Vojvodine i na kursevima iz veb-dizajna, preduzetništva, kulinarstva, na obukama za geronto-negovatelja, šivača, zavarivača i frizera.

Trenutno su u toku obuke za početni nivo engleskog jezika, kao i kursevi za limare, a do kraja ove godine planirane su još 33 obuke za 448 lica.

Po planu i programu rada za tekuću godinu, do kraja godine trebalo bi da se realizuje obuka za nezaposlena lica u kategoriji osoba s invaliditetom. Oni će se obučavati kroz kurseve za engleski i nemački jezik, vođenje poslovnih knjiga, veb-radionice i osnovne informatičke obuke po ECDL standardu.

Novosadska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje će već od septembra organizovati novi krug obuka. Tako će oko stotinu mladih iz Novog Sada, Temerina i Bečeja, u okviru projekta „Dizajniraj svoj posao”, imati priliku da se obučava u oblasti grafičkog i veb-dizajna, a prijava kandidata je već u toku. Osim toga, krenuće i redovne obuke iz engleskog i nemačkog jezika (početni i srednji nivoi), ali i znakovnog jezika (A-1 i A-2 nivo).

Biće organizovani i kursevi iz osnovne informatičke i obuke za korišćenje paketa Microsoft Office 365, za limara, frizera i geronto-negovatelja.

Izvor: Dnevnik
Foto: