Početna Gradske teme Novosađani se udružili kako bi pomogli napuštenim životinjama tokom vrućina

Novosađani se udružili kako bi pomogli napuštenim životinjama tokom vrućina

Pod krošnjama drveća na Staroj Detelinari, Novom naselju, Limanu i Telepu ovih dana postavljene su plastične posude s vodom i hranom za sve napuštene životinje.

Tu akciju pokrenula je naša sugrađanka Lidija Kurilić, koja je došla na ideju da ove vrele letnje dane olakša najpre kucama i macama koje nemaju vlasnike, te da za njih na više lokacija u gradu postavi posude s vodom i hranom.

Međutim, njena ideja prerasla je u pravu akciju jer joj se priključilo nekoliko Novosađana, koji su bili spremni da pomognu životinjama, ali i sprovedu njene ideje u delo.

Ova akcija na lokalnom nivou je samo mali podsetnik i iskupljenje za sve ono što naš ljudski rod radi jer ja ove vrućine, požare i ostale nepogodne koje nam se dešavaju shvatam kao upozorenja i molbu planete Zemlje da se čovek osvesti i prestane da misli samo na sebe“, rekla je za naš list Lidija Kurilić, dodajući da su joj se ljudi, kada je svoj predlog postavila na internet, priključili i ispred svojih zgrada stavili činije s vodom.

Prema njenim rečima, ideja je počela da se nadograđuje i spojila ljude koji su voljni da pomognu životinjama. Javili su se sugrađani koji su donirali činije, ali i hranu za pse i mačke, koje su onda i rasporedili na različite lokacije u gradu.

Ona dodaje da svi koji žele, mogu se priključiti akciji i predložiti na kojim bi se lokacijama mogle postaviti plastične posude i činije za životinje. Osim toga, svi su dobrodošli da sipaju svežu vodu i donesu novu hranu.

Lidiji se u njenoj akciji priključio i Novosađanin Marko Mazalica, koji je napravio mapu s lokacijama na kojima je ostavljena pomoć za napuštene životinje.

Kada sugrađani obeleže lokaciju na mapi, prikaže im se fotografija okoline da bi se lakše snašli i pronašli stabla pod kojima su činije postavljene“, kazao je Mazalica, dodajući da se mapa stalno dopunjuje novim lokacijama te da im je plan da u skorijoj budućnosti činije za kuce i mace budu postavljene po celom gradu.

On kaže da su napravili i „Fejsbuk” stranicu „Brinimo o životinjama”, gde mogu dobiti sve potrebne informacije o lokacijama, ali i pružiti informacije o mestima na kojima je neophodno postaviti činije s vodom i hranom.

Sva stabla obeležena su papirima na kojima piše za kakvu su namenu postavljene činije i plastične posude, koje, takođe, pozivaju građane da se priključe toj akciji.

Izvor: Dnevnik
Foto: FB/Brinimo o životinjama