Početna Gradske teme Novosađani se udružili kako bi pomogli napuštenim životinjama tokom vrućina

Novosađani se udružili kako bi pomogli napuštenim životinjama tokom vrućina

0

Pod krošnjama drveća na Staroj Detelinari, Novom naselju, Limanu i Telepu ovih dana postavljene su plastične posude s vodom i hranom za sve napuštene životinje.

Tu akciju pokrenula je naša sugrađanka Lidija Kurilić, koja je došla na ideju da ove vrele letnje dane olakša najpre kucama i macama koje nemaju vlasnike, te da za njih na više lokacija u gradu postavi posude s vodom i hranom.

Međutim, njena ideja prerasla je u pravu akciju jer joj se priključilo nekoliko Novosađana, koji su bili spremni da pomognu životinjama, ali i sprovedu njene ideje u delo.

Ova akcija na lokalnom nivou je samo mali podsetnik i iskupljenje za sve ono što naš ljudski rod radi jer ja ove vrućine, požare i ostale nepogodne koje nam se dešavaju shvatam kao upozorenja i molbu planete Zemlje da se čovek osvesti i prestane da misli samo na sebe“, rekla je za naš list Lidija Kurilić, dodajući da su joj se ljudi, kada je svoj predlog postavila na internet, priključili i ispred svojih zgrada stavili činije s vodom.

Prema njenim rečima, ideja je počela da se nadograđuje i spojila ljude koji su voljni da pomognu životinjama. Javili su se sugrađani koji su donirali činije, ali i hranu za pse i mačke, koje su onda i rasporedili na različite lokacije u gradu.

Ona dodaje da svi koji žele, mogu se priključiti akciji i predložiti na kojim bi se lokacijama mogle postaviti plastične posude i činije za životinje. Osim toga, svi su dobrodošli da sipaju svežu vodu i donesu novu hranu.

Lidiji se u njenoj akciji priključio i Novosađanin Marko Mazalica, koji je napravio mapu s lokacijama na kojima je ostavljena pomoć za napuštene životinje.

Kada sugrađani obeleže lokaciju na mapi, prikaže im se fotografija okoline da bi se lakše snašli i pronašli stabla pod kojima su činije postavljene“, kazao je Mazalica, dodajući da se mapa stalno dopunjuje novim lokacijama te da im je plan da u skorijoj budućnosti činije za kuce i mace budu postavljene po celom gradu.

On kaže da su napravili i „Fejsbuk” stranicu „Brinimo o životinjama”, gde mogu dobiti sve potrebne informacije o lokacijama, ali i pružiti informacije o mestima na kojima je neophodno postaviti činije s vodom i hranom.

Sva stabla obeležena su papirima na kojima piše za kakvu su namenu postavljene činije i plastične posude, koje, takođe, pozivaju građane da se priključe toj akciji.

Izvor: Dnevnik
Foto: FB/Brinimo o životinjama