Početna Kultura Dani Brazila od 11. do 13. avgusta

Dani Brazila od 11. do 13. avgusta

Osmu godinu u nizu, Dani Brazila – novosadski samba karneval, održaće se u Novom Sadu od 11. do 13. avgusta.

Sada već tradicionalni internacionalni festival ponovo će okupiti istinske zaljubljenike u brazilsku kulturu, umetnost i sport, a svim posetiocima pružiti priliku da kroz program, radionice i završnu karnevalsku povorku u centru grada osete duh ove jedinstvene zemlje Južne Amerike.

Tokom sva tri dana festivala vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa održavaće radionice na Petrovaradinskoj tvrđavi, gradskoj plaži Štrand i plesnom studiju Alegro, kako za iskusne, tako i za one koji na ovaj način žele prvi put da se upoznaju sa brazilskom kulturom.

Serinja Raiz iz Brazila i Kris Kuade Kouto iz Nemačke, afirmisani samba dvojac koji po svetu drži radionice samba Rio stila, svoje iskustvo ove godine na festivalu preneće polaznicima naprednih radionica samba perkusija, dok će radionice samba plesa voditi izvanredna samba igračica i karnevalska muza Mayra Almen iz Švedske. Kapueriste će ovoj brazilskoj borilačkoj veštini podučavati mestre Sten Moler, stalni predavač na festivalu i iskusni majstor kapuere iz Danske koji je ovu veštinu doneo na naše prostore.

Sve posetioce festivala očekuju i otvorene žurke na tvrđavi, performans u centru grada, a završnica festivala je jedinstvena karnevalnska povorka svih kapuerista, samba perkusionista i plesača koji će poslednjeg dana festivala, u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće i rezultate učešća na radionicama.

Otvaranje festivala zakazano je za petak uveče u 20 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi kada će biti predstavljen program radionica samba plesa, udaraljki i kapuere, nakon čega sledi žurka uz mnoštvo dobrih ritmova i DJ program.

Ovogodišnje Dane Brazila – novosadski samba karneval finansijski su podržali Ambasada Brazila u Beogradu, Gradska uprava za privredu grada Novog Sada i kompanija Veletabak, a realizaciju su podržali partneri Turistička organizacija Novog Sada, Gradsko zelenilo i plesna škola “Alegro” u Novom Sadu.

Manifestaciju Dani Brazila organizuje Udruženje građana “Artkor”, Udruženje poštovalaca brazilske muzike i kulture „Sambansa“ i Sportsko udruženje “Capoeira Senzala” iz Novog Sada.

Izvor: Dnevnik
Foto: Promo