Početna Gradske teme Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile u Novom Sadu

Obeležen Dan rečnih jedinica i Rečne flotile u Novom Sadu

Danas je, već tradicionalno, obeležen Dan Rečne flotile na delu Dunava kod Keja žrtava racije u Novom Sadu. Duga istorija postojanja, tačnije 102 godine, čine Rečnu flotilu i te kako značajnom za Vojsku Srbije. Prigodnoj manifestaciji koja ja organizovana na brodu “Kozara”, prisustvovali su ministar odbrane, Aleksandar Vulin, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, komandant Rečne flotile, kapetan bojnog broda Andrija Andrić, kao i brojni pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnika medijskih kuća.

Svečanost je otvorio Aleksandar Vulin i istakao da mi danas ne obeležavamo samo protok vremena preko 100 god:

Mi danas obeležavamo borbu i nikad zadovoljenu čežnju Srbije za slobodom! Baš ovom rekom, plovili su i vekovima unazad, pre nego što je i nastala Srbija, na šajkama su se Srbi borili za druge zemlje, za pravo svog naroda da barem na ovom parčetu zemlje traju i govore svojim jezikom, pišu svojim pismom. Danas na slobodnoj srpskoj zemlji, želim da vam se zahvalim za rad i trud, požrtvovanje i vrednoću i žilavu i upornu borbu da ova reka i njene obale, kao i sve naše reke budu slobodne i bezbedene a Srbija sa njima stabilna i mirna. Za takvu srbiju vredi živeti i umirati!”

Komandant Rečne flotile je u svom govoru napravio retrospektivno podsećanje na dan kada je prvi srpski ratni brod “Jadar” porinut u čast pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1915. godine, čime je i otpočela slavna istorija srpske rečne flotile. U tom stolećnom trajanju imala je dosta izazova i ratnih dejstava ali se iz decenije u deceniju sve više usavršavala i modernizovala, pa tako danas ima ugrađene savremene navigaciono-informacione sisteme na vojnim brodovima, modifikovane remorkere u ledolomce i mnoštvo namenskih ugradnji, uprkos teške materijalne situacije:

Dodeljena misija i zadaci Rečne flotile su obaveza ali i velika čast za svakog našeg pripadnika jedinice koji sa neprekidnim zalaganjem, ličnom inicijativom i jačanjem kolektivnog duha rade uspešno. Moto svakog pripadnika RF je KO PLOVI- VLADA REKAMA I KANALIMA.

Nakon zvaničnog obraćanja usledio je veličanstveni Rubni pozdrav Rečne flotile, kao i vožnja brodom “Kozara” na usijanom Dunavu a naša vojska je još jednom pokazala da imamo na šta da budemo ponosni.

Dan rečnih jedinica i Rečne flotile 💪👌🙌😊❤️

A post shared by Bojana Lalić ♏ (@boxi1980) on

Autor i foto: Bojana Lalić Šević