Početna Gradske teme Niko ga nije obavestio: Glumac dobio otkaz dok je bio na bolovanju

Niko ga nije obavestio: Glumac dobio otkaz dok je bio na bolovanju

0

pozoriste_mladih

Glumac Pozorišta mladih Ervin Hadžimurtezić dobio je otkaz dok je bio na bolovanju, a niko ga o tome nije obavestio. Kako je 021 već pisao, Hadžimurteziću je nedavno uručeno upozorenje o otkazu zbog, kako se navodi, kršenja Zakona o radu i radnih obaveza u pozorištu, koje glumac navodno nije ispunjavao.

On tvrdi da iza svega već dugo stoji politički obračun članova SPO, koji dobrim delom rukovodi Pozorištem mladih, a koji se protive njegovom angažmanu zbog podrške bivšoj upravnici Tijani Delić koja se usprotivila čelniku te interesne grupacije Vladimiru Jeliću. Hadžimurtezić za 021 tvrdi da je završni potpis na njegov otkaz stavljen prošlog petka, dok je bio na bolovanju, a da mu je koleginica saopštila da više nije zaposlen u Pozorištu mladih kada je juče došao da zaključi bolovanje.

Uradili su šta su hteli. Sve je to sprovedeno nakon onog lažnog upozorenja pred otkaz, što je faktički i bio otkaz – ispostavilo se da sam bio u pravu. Upozorenje bi značilo da ću snositi posledice ako u budućnosti napravim neki prekršaj, što nisam učinio. Otkaz sam dobio i da postupak nije prošao disciplinsku komisiju, nisam bio ni pozvan na razgovor. Sve je urađeno u atmosferi velikog straha zaposlenih i jasne namere Upravnog odbora da se sve obavi još mnogo ranije“, navodi Hadžimurtezić.

Kako kaže, izuzetno je razočaran kolegama koje uopšte na njegov otkaz nisu imale reakcije, a znaju i sami da trpe nešto kroz šta on nije želeo više da prolazi.

Mene su u ovom slučaju podržavali brojni prijatelji i kolege iz nekoliko zemalja, kolektiv Studentskog kulturnog centra… ali ne i kolektiv moje kuće. Razumem strah, ali ne razumem i ne mogu da prihvatim strah umetnika. Umetnik ne sme da ima strah“, razočarano kaže glumac i dodaje da o svemu nije stigao da popriča sa upravnicom pozorišta Emilijom Mrdaković, koja je na službenom putovanju u Rusiji.

Navodi da će sigurno zaštitu svojih prava i povratak radnog mesta tražiti na sudu, a tvrdi da ima osnova i za tužbu za mobing.

Drago mi je što je barem poruka o ovom događaju izašla u javnost i što će možda uticati na neke kolege da dignu glas i stanu na put ovom bezakonju i samovolji pojedinaca“, kaže Hadžimurtezić.

U Pozorištu mladih potvrdili su da je direktorka Emilija Mrdaković na službenom putu u inostranstvu, ali je ranije bila u prilici da za 021 pruži objašnjenje. Kako kaže, Hadžimurtezić nije dokazima i činjenicama opravdao višestruko kršenje Zakona o radu i pravilnika Pozorišta mladih, zbog čega je ranije već bio sankcionisan.

Poslodavac po članu 180 Zakonu o radu nije obavezan da ‘čeka’ sledeći prekršaj zaposlenog. Nakon uručenja Upozorenja pred otkaz, poslodavac je obavezan da zaposlenim omogući zakonom propisan rok od osam dana da se izjasni o istom, što je u ovom slučaju poslodavac ispoštovao. Sama činjenica da je glumac Hadžimurtezić bolovanje otvorio nakon što mu je uručeno upozorenje pred otkaz otvara sumnju da je to namerno učinio, želeći da zloupotrebi poslodavca. Takođe, otvaranjem bolovanja, glumac Hadžimurtezić ne može izbeći odgovornost za višestruko kršenje radne discipline“, poručuje Mrdakovićeva.

Ona dodaje da Hadžimurteziću otkaz nije mogao da bude uručen lično, s obzirom na to da je zvanično bio na bolovanju.

I u ovom slučaju smo postupili po Zakonu o radu, član 185 i pokušali dostavu na adresu prebivališta, odnosno boravišta zaposlenog. Ukoliko dostava bude neuspešna, odnosno zaposleni odbije da primi pošiljku, rešenje o otkazu će biti objavljeno na oglasnoj tabli Pozorišta mladih i nakon osam dana će se smatrati dostavljenim“, dodaje direktorka ovog teatra i naglašava da Hadžimurtezić, ukoliko smatra da je bilo eventualnih zakonskih nepravilnosti, može da se obrati nadležnim inspekcijama i sudu.

Podsetimo da je glumac javno izneo situaciju koja navodno vlada u Pozorištu mladih, a koja je kulminirala odlaskom Tijane Delić sa mesta direktorke. On je naveo da u Pozorištu sve odluke zavise od članova SPO, koji stvaraju probleme i drugim zaposlenim.

Autor i foto: 021.rs