Početna Gradske teme Nikola Selaković i Miloš Vučević: Borba protiv nasilja nad ženama na prvom...

Nikola Selaković i Miloš Vučević: Borba protiv nasilja nad ženama na prvom mestu

0

Milos Vucevic i Selakovic (2)

Potpredsednik SNS Nikola Selaković razgovarao je juče sa članicama Foruma žena gradskog odbora SNS u Novom Sadu o borbi protiv nasilja u porodici, i istakao da je na inicijativu Ministarstva pravde oformljena radna grupa koja je pripremila Nacrt zakona o nadležnosti državnih organa za borbu protiv nasilja u porodici.

Prema njegovim rečima, žrtve nasilja u porodici na prvom mestu su žene, pa je taj zakon najpre usmeren na njihovu zaštitu.

U brobi protiv nasilja nad ženama sve nadležne službe – policija, tužilaštvo, socijalne i druge službe moraju da imaju bolju i čvršću saradnju, kako bi se bilo koji vid nasilja iskorenio – rekao je Selaković.

Predviđene su, objasnio je, izmene Krivičnog zakona u smislu uvođenja krivičnog dela proganjanje, kao i pooštravanje kaznene politike kada je reč o krivičnom delu silovanja.

Ministar Selaković je kazao da nasilje u porodici proizvodi i druge vidove nasilja, a pre svega, kako je rekao, vršnjačko nasilje u školama, koje svoje korene vuče iz nasilja u porodici.

Milos Vucevic i Selakovic (1)

Predsednik GO SNS u Novom Sadu i gradonačelnik Miloš Vučević saglasio se sa Selakovićem da je neprihvatljiv bilo koji vid nasilja nad ženama.

Grad Novi Sad je obratio posebnu pažnju ekonomskom osnaživanju žena jer je jedan od vidova nasilja nad ženama i ekonomsko nasilje, pa je u tom smislu grad izdvojio pet miliona dinara za preduzetnice koje pokreću sopstveni biznis – rekao je Vučević.

On je kazao da u sprečavanje nasilja treba da se uključi celokupno društvo, a ne samo pojedinci i naglasio da svaki vid nasilja mora biti prijavljen i sankcionisan.

Osvrćući se na nedavni incident u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Novom Sadu kada je došlo do težeg obilika vršnjačkog nasilja, Vučević je rekao da je to moglo biti sprečeno da je ranije na pravi način reagovano i da je slučaj ranije bio prijavljen.

Imena pedofila biće ispisana u registru, kada budu pravosnažno osuđeni, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković, odgovarajući na pitanje zašto je taj registar prazan. Još pre tri godine ustanovljen je registar pedofila i silovatelja, ali u njemu do danas nema nijednog imena.

Izvor: Tanjug
Foto: Miloš Vučević / Facebook